• Till bloggen
  • Instagram
  • Facebook
  • YouTube
  • Twitter
  • Kontakta oss

Våra fruktträd

I parken finns äpplen, päron och andra fruktträd planterade. På kartan ser du var de olika sorterna finns. På den här sidan kan du lära dig mer om våra fruktträd.

I vår park finns äpplen, päron och andra fruktträd planterade.

I vår park finns äpplen, päron och andra fruktträd planterade.

Signe Tillisch (äpple)

Äppelsorten Signe Tillisch kommer ursprungligen från Danmark och har funnits i Sverige sedan 1890-talet. Den är resultatet av en kärnsådd med okända föräldrar.

Det är ett stort och saftigt äpple med god balans mellan syra och sötma. I svenska trädgårdar var det en mycket vanlig sort under 1900-talet.

Frukten är mogen i början av oktober och kan lagras till framåt jul.

Trädet planterades 15 maj 2024.

Ingrid Marie (äpple)

En av våra vanligaste äppelsorter är Ingrid Marie. Det är en kärnsådd från Danmark. Man antar att föräldrarna är Cox Orange och Cox Pomona. Moderträdet finns fortfarande kvar efter mer än hundra år.

Den goda aromen, sötman, saftigheten och den vackra, röda skalfärgen har gjort att sorten odlas kommersiellt och saluförs som juläpple.

Ingrid Marie är ett vinteräpple. Det mognar i slutet av oktober, plockas i början av oktober och kan lagras till fram i februari.

Trädet planterades 15 maj 2024.

Carola (päron)

Carola är en i päronsammanhang ny päronsort med svenskt ursprung. Den är resultatet av en medveten korsning mellan sorterna Doyenné du Comice och Johantorp. Kärnan såddes 1946. först1983, efter 38 år, var man så säker på sortens kvalitet, härdighet och motståndskraft mot sjukdomar att man lanserade den. Idag är det en av de vanligaste sorterna vi hittar i plantskolor. Såväl fin syra som sötma och lång lagringstid för att vara päron gör sorten väl värd att odla.

Carola är ett vinterpäron som plockas i början av oktober, mognar i november och kan lagras till jul.

Trädet planterades 15 maj 2024.

Om äpplen och päron

En kärna från en frukt blir ett barn av sin mor och far, precis som när det gäller människor. Så ingen kopia av den frukt man ätit. I modern tid tar man fram nya sorter genom att kontrollera pollineringen, man vet vem som är mor och far.

De träd vi köper i handeln är ympade eller okulerade. Det betyder att en kvist respektive en knopp från den önskade sorten sätts in i ett annat träd. Det trädet, grundstammen, väljer man noggrant för att få de egenskaper som man önskar -ett härdigt träd eller kanske ett träd som inte blir så högt.

Äppelträden hos oss på Jakobsbergs folkhögskola har grundstammen A2. Vårt päronträd, Carola, har grundstammen Pyrus communis.  Då får vi härdiga och starka träd som blir fina kronträd.

Vi talar om sommar-, höst och vinterfrukt. Med det menas när de mognar och smakar som bäst. Alla omogna frukter plockas i månadsskiftet september-oktober. Efter det händer ändå ingenting utan de eftermognar bäst i ett svalt och inte för torrt utrymme. Så plocktid och mognadstid är två helt olika saker.

Möt en i personalen
Angeli Sjöström Hederberg

Angeli Sjöström Hederberg

Lärare på Kooperativt ledarskap

Läs mer om

Senaste inläggen

Jag älskar deadlines

Madelene Edlund gick skrivkursen för skönlitterära projekt på Jakobsbergs folkhögskola hösten 2021. Nu har hennes roman, Vi kom från Johannes, blivit publicerad. Här berättar hon om boken och sin tid på JF.Läs mer

Jag fick självförtroende som författare

Beatrice Karinsdotter gick skrivkursen för berättande facklitteratur på Jakobsbergs folkhögskola våren 2020. Nu har hennes bok, Vilsna själars paradis – En sann historia. Mina år i tantrasektens innersta krets, kommit ut på Norstedts. Här berättar hon om boken och sin tid på JF.Läs mer

Personlig utveckling & kompetenshöjning.

Marika Smith gick skrivkursen för berättande facklitteratur på Jakobsbergs folkhögskola 2018–2019. Nu har hennes bok, Buffésex – Det nya sättet att ligga som ändrar allt, kommit ut på Ordfront. Här berättar hon om boken och sin tid på JF.Läs mer

Senaste nytt

Folkhögskollärare och kursansvarig i skönlitterärt skrivande

Vi söker dig som vill ansvara för och undervisa på några av Sveriges mest välrenommerade skrivutbildningar. Här får du chans att utbilda morgondagens författare! Läs mer

Folkhögskollärare i journalistik och skönlitterärt skrivande - vikariat 75 procent

Vi söker dig som vill undervisa på våra journalist- och skrivkurser. Din bakgrund kan se lite olika ut, men vi tror att du är en duktig pedagog och kan det här med berättande.Läs mer

  • Jakobsbergs folkhögskola i sociala medier
  • Till bloggen
  • Instagram
  • Facebook
  • YouTube
  • Twitter
  • Kontakta oss