• Till bloggen
  • Instagram
  • Facebook
  • YouTube
  • Twitter
  • Kontakta oss

Bäste medlem i Föreningen Jakobsbergs Folkhögskola!

Publicerad 2013-01-09

Föreningsbrev 11 december 2012

I höstas startade folkhögskolan två nya kurser. Den ena har blivit en succé – Allmän kurs med naturvetenskaplig inriktning. Vi är den enda folkhögskolan i Stockholmsregionen med denna kurs! Det finns bara ett par till i landet. Den är nu i full gång med en entusiastisk grupp kursdeltagare.
Till den andra – Allmän kurs med svenska som andra språk – lyckades vi inte rekrytera tillräckligt många på kullen utan har detta år ett samarbete med Kista folkhögskola. Här behövs en uppsökande verksamhet på ett annat sätt än det vanliga för att kunna ha den på hemmaplan. För vi bedömer att behoven är mycket stora för en sådan kurs både i Järfälla och i regionen.

Ombyggnadsplaner

Vi håller nu på att projektera en ombyggnad av Huvudbyggnaden, Himlen, där det på bottenplanet ska inrättas ett bibliotek med studieplatser. Entrén ska också få en ny och mer välkomnande utformning. På andra våningen ska väggar slås ut för att få ett ändamålsenligt klassrum. Samtidigt ska ventilationen förbättras. Arbetena planeras till sommaren.

Vision – vår framtida folkhögskola

Styrelsen har inlett ett arbete som ska utmynna i en vision kring folkhögskolans utveckling på lite sikt. I det projektet ingår också att se över skolans måldokument. Både skolans personal och föreningens medlemmar ska involveras i detta arbete. Mer information kommer under våren 2013.

Kooperativa idéer

Skolans grundare och första rektor, Karl Petander, brann för de kooperativa idéerna, som också ingick i skolans inriktning under de första fyra decennierna. Dessa idéer har fått förnyad aktualitet på senaste åren, bl.a. som följd av rovkapitalismens urartning. I styrelsen diskuterar vi nu att ta tag i den kooperativa tråden och se hur den kan inlemmas i verksamheten.

Kalendarium våren 2013

Årsmötet äger rum måndagen den 8 april kl. 17.30 med sedvanliga årsmötesförhandlingar. Direkt efter, kl. 18.30, föreläser Ronny Ambjörnsson om ”Ellen Key – en europeisk intellektuell”.

Måndag den 4 mars kl. 18.30 samlas vi en kväll kring Situationen i Syrien med frilansjournalist och Syrienkännaren Hans Öhrn och Sandrella Zaro, student med rötter i Syrien. Vår Syrienfödda styrelsemedlem Talal Imam är naturligtvis också på plats.

Måndag den 18 mars kl. 18.30,  Nina Björk föreläser kring sin uppmärksammade bok  ”Lyckliga i alla sina dagar” – om arbete, politik, kapitalism, kärlek, föräldraskap och pengar.
Alla föreläsningar i samarbete med ABF.

Nyheter och flexibla kurser 2013-14

På vår nya hemsida, www.jakobsbergsfolkhogskola.se, finns inom kort kursutbudet för 2013-14. En del kursnamn har reviderats.  Några påbyggnadskurser har också ändrats i omfattningsgrad och kommer delvis att ges på distans,  i så kallade flexibla studieformer.

Medlemsavgift 2013

Med detta medlemsbrev medföljer inbetalningskort för medlemsavgiften för 2013. Enskild medlem: 100 kr till plusgirokonto 7 17 51 – 2.  Organisation: 400 kr. Vi hoppas att du vill fortsätta att vara med oss och driva Jakobsbergs Folkhögskola!

Många julhälsningar
Göran Hillman, ordförande         Ola Larsson, rektor

Har du e-post?

I så fall vill vi gärna ha den för att kunna förbilliga våra utskick och kanske komma med påminnelser om olika arrangemang. Meddela den i så fall till nedanstående e-postadress.
Besök hemsidan
Här finns aktuell information om folkhögskolan och föreningen, t.ex. de öppna föreläsningar vi arrangerar tillsamman med ABF på kvällstid. Adressen är: www.jakobsbergsfolkhogskola.se

Kontakta oss:
Ola Larsson, rektor: tel. 070-35 73 814, e-post ola.larsson@jakan.nu  Jakobsbergs Folkhögskola, Box 161, 177 23 Järfälla
Göran Hillman, ordförande: tel. 08-580 347 21, 070-491 71 70, e-post goran.hillman@swipnet.se  Skogsvägen 22, 177 40 Järfälla
AnnKatrin Westerlund, vice ordförande: tel. 070-002 7215, e-post annkatrin.westerlund@gmail.com   

Möt en i personalen

Emil Atak

Lärare på ledarskapsutbildningen

Läs mer om

Senaste inläggen

Jag älskar deadlines

Madelene Edlund gick skrivkursen för skönlitterära projekt på Jakobsbergs folkhögskola hösten 2021. Nu har hennes roman, Vi kom från Johannes, blivit publicerad. Här berättar hon om boken och sin tid på JF.Läs mer

Jag fick självförtroende som författare

Beatrice Karinsdotter gick skrivkursen för berättande facklitteratur på Jakobsbergs folkhögskola våren 2020. Nu har hennes bok, Vilsna själars paradis – En sann historia. Mina år i tantrasektens innersta krets, kommit ut på Norstedts. Här berättar hon om boken och sin tid på JF.Läs mer

Personlig utveckling & kompetenshöjning.

Marika Smith gick skrivkursen för berättande facklitteratur på Jakobsbergs folkhögskola 2018–2019. Nu har hennes bok, Buffésex – Det nya sättet att ligga som ändrar allt, kommit ut på Ordfront. Här berättar hon om boken och sin tid på JF.Läs mer

Senaste nytt

Extrajobb som lärare?

Intresserad av pedagogik, folkhögskola och vuxenutbildning? Vi söker skickliga timvikarier till vår vikariepool, framför allt inom matematik, fysik, kemi och engelska.Läs mer

9 december: Kulturkanon med Lars Trägårdh

Gratis kvällsföreläsning kl 18.00 på Jakobsbergs folkhögskola. Mer info kommer.Läs mer

  • Jakobsbergs folkhögskola i sociala medier
  • Till bloggen
  • Instagram
  • Facebook
  • YouTube
  • Twitter
  • Kontakta oss