De syriska kvinnorna har stort inflytande
Publicerad 2013-03-12
Sandrella Zaro och journalisten Hans Öhrn höll en föreläsning om Syrien på Jakobsbergs folkhögskola den 4 Mars. Sandrella är född i Sverige men har sina rötter i Syrien. Hon är 21 år och bor nu i Södertälje. Det var två år sedan hon senast reste till Syrien för att träffa sin släkt. Hon har tidigare varje sommar rest ner i två månader. Men nu har det blivit farligt att åka dit på grund av kriget.
Hon berättar att hon älskar sitt hemland, det sociala livet där är underbart. Alla människor tar hand om varandra i alla situationer. De hjälper och stöttar sin befolkning. Hon berättar om hur det är att bo i Syrien och hur människor har fel bild av deras religion.
– Kvinnornas roll i landet är stor. Det är vanligt att folk har fått fel uppfattning när det kommer till kvinnornas rätt till utbildning och kläder. Alla kvinnor får utbilda sig till vad som helst. De har stort inflytande på allt, i politiken och samhället.
Hon pratar även om vad den politiska delen har för roll i landet. Om hur kriget håller på att förstöra hennes hemland bit för bit. Innan kriget fick folk ha sin egen religion men när terrorister bildade olika grupper så dödas alla religioner i landet förutom muslimer
Hans Öhrn är journalist och har jobbat i Syrien för svensk massmedia. Tidigare har han arbetat med att bland annat rapportera från Afrika i tio år. Han berättar om hur massmedia arbetar i Syrien utifrån deras syn när något händer. När han var i Syrien rörde han sig i industriområden, beskrev situationen när civila blev attackerade och dödade. Till och med barn blev beskjutna mitt på öppen gata.
– Diktatorn i Syrien släpper bomber på sitt eget land för att få kontroll över sin befolkning. Det finns inte många FN organisationer kvar i Syrien, varför misslyckades de? USA vill inte ha någon förhandlingslösning. Det leder till att många flyr i desperation till Sverige.
Kvällen var intressant, givande och bjöd på mycket känslor. Ett antal intresserade och kunniga hade samlats i publiken och flera visade sitt missnöje i den efterföljande frågestunden.
Robert Björnesjö och Felizia Englund
Malin Norrback debuterar med roman
Malin Norrback har gått på Jakobsbergs folkhögskolas författarskola sammanlagt i två år: grundkursen 2018/2019 och den skönlitterära projektkursen hösten 2019 samt våren 2021. Nu har hennes debutroman, Tula hem, blivit utgiven (Modernista 2024). Här berättar hon om boken och sin tid på JF.Läs mer
Jag lärde mig prata om mina texter
Sonia Hussain gick skrivkursen för skönlitterära projekt på Jakobsbergs folkhögskola hösten 2021. Nu har hennes debutroman, Borde vara tacksam, blivit publicerad (Bazar förlag 2024). Här berättar hon om boken och sin tid på JF.Läs mer
Jag älskar deadlines
Madelene Edlund gick skrivkursen för skönlitterära projekt på Jakobsbergs folkhögskola hösten 2021. Nu har hennes roman, Vi kom från Johannes, blivit publicerad. Här berättar hon om boken och sin tid på JF.Läs mer
Kvällsföreläsning om Moa & Harry
Den 4 Februari föreläser Ebba Witt-Brattström på Jakobsbergs Folkhögskola om författarparet Moa och Harry Martinson och sin bok "Vi drabbade samman med våra ödens hela bredd".
Ebba Witt-Brattström är pionjär inom den feministiska litteraturvetenskapen och omvärderade Moa Martinsons författarskap i sin doktorsavhandling. Hon har varit professor bl.a på Södertörns högskola, Humboldtuniversitetet i Berlin och Helsingfors universitet.
Föreläsningen är gratis och börjar kl 18.00.
Varmt välkomna!Läs mer
Floristernas lekfulla julutställning
I år bjuder Floristutbildningens elever in dig till en färgsprakande och oväntad tolkning av julen med temat: "Julen upp och ner". Här väntar en utställning fylld av överraskningar, humor och galenskap – en kreativ resa där traditionella julinslag får en lekfull och annorlunda twist.Läs mer