• Till bloggen
  • Instagram
  • Facebook
  • YouTube
  • Twitter
  • Kontakta oss

Den befriade familjen - författarföreläsning av Josefin Olevik

Publicerad 2018-05-16

Josefin Olevik. Foto: Sofia Runarsdotter

Josefin Olevik. Foto: Sofia Runarsdotter

Fredag 18 maj 14.00 Jakobsbergs folkhögskola

För hundra år sedan lämnade ensamstående mödrar bort sina spädbarn till änglamakerskor, som lät dem förtvina bakom stängda dörrar. Idag går kvinnor till sitt närmaste sjukhus för att genom landstinget få spermier och bli mödrar på egen hand.

Mycket har hänt det senaste seklet.

Kvinnorna har lämnat köket, slagit sig in på arbetsmarknaden och tagit makten över sina liv och livmödrar. Det är väl helt naturligt att de skaffar barn också, utan att ta hjälp av en man, eller?

Josefin Olevik var en av dem som insåg att hon stod utan pappa men längtade väldigt starkt efter ett liv med barn. Så hon började grubbla.

Över tvåsamhet och kärlek och vad det innebär att göra allting själv. Över Madonna och Astrid Lindgren och över farmor som såg den stora olyckan komma i takt med att magen växte.

Över de hemliga donatorerna som sitter på T-centralen och erbjuder spermier i steriliserade koppar och över de barn som vuxit upp med hjälp av donerade könsceller. Hon ställde frågor och fick svar och fram träder en bild av något brokigt och föränderligt, men också laddat och älskat – nämligen: synen på familjen.

Josefin Olevik är journalist och författare. Hon har tidigare skrivit böcker om singelkvinnor i Tokyo och om campingkultur i Sverige. Hon har frilansat i många år, rest över stora delar av världen och gjort reportage om kultur och samhällsfenomen. Hon har arbetat på DN, varit kulturredaktör på tidningen Fokus och jobbar nu som redaktionschef på tidningen Vi.

Möt en i personalen
Camilla Italiener, lärare Hälsoutvecklare, allmän kurs

Camilla Dahlin Italiener

Kursansvarig på hälsoutvecklare och kurator

Läs mer om

Senaste inläggen

Malin Norrback debuterar med roman

Malin Norrback har gått på Jakobsbergs folkhögskolas författarskola sammanlagt i två år: grundkursen 2018/2019 och den skönlitterära projektkursen hösten 2019 samt våren 2021. Nu har hennes debutroman, Tula hem, blivit utgiven (Modernista 2024). Här berättar hon om boken och sin tid på JF.Läs mer

Jag lärde mig prata om mina texter

Sonia Hussain gick skrivkursen för skönlitterära projekt på Jakobsbergs folkhögskola hösten 2021. Nu har hennes debutroman, Borde vara tacksam, blivit publicerad (Bazar förlag 2024). Här berättar hon om boken och sin tid på JF.Läs mer

Jag älskar deadlines

Madelene Edlund gick skrivkursen för skönlitterära projekt på Jakobsbergs folkhögskola hösten 2021. Nu har hennes roman, Vi kom från Johannes, blivit publicerad. Här berättar hon om boken och sin tid på JF.Läs mer

Senaste nytt

Kvällsföreläsning om Moa & Harry

Den 4 Februari föreläser Ebba Witt-Brattström på Jakobsbergs Folkhögskola om författarparet Moa och Harry Martinson och sin bok "Vi drabbade samman med våra ödens hela bredd".
Ebba Witt-Brattström är pionjär inom den feministiska litteraturvetenskapen och omvärderade Moa Martinsons författarskap i sin doktorsavhandling. Hon har varit professor bl.a på Södertörns högskola, Humboldtuniversitetet i Berlin och Helsingfors universitet.
Föreläsningen är gratis och börjar kl 18.00.
Varmt välkomna!Läs mer

Floristernas lekfulla julutställning

I år bjuder Floristutbildningens elever in dig till en färgsprakande och oväntad tolkning av julen med temat: "Julen upp och ner". Här väntar en utställning fylld av överraskningar, humor och galenskap – en kreativ resa där traditionella julinslag får en lekfull och annorlunda twist.Läs mer

  • Jakobsbergs folkhögskola i sociala medier
  • Till bloggen
  • Instagram
  • Facebook
  • YouTube
  • Twitter
  • Kontakta oss