• Till bloggen
  • Instagram
  • Facebook
  • YouTube
  • Twitter
  • Kontakta oss

EU kandidater möter elever

Publicerad 2014-05-06

Förberedelserna för årets Europaparlamentsval är igång. Vart femte år röstar Europas länder om vilka politiker som ska representera dem i Bryssel. I det senaste valet röstade endast 45,5% av den svenska befolkningen. Detta vill deltagare från allmän kurs på Jakobsbergs Folkhögskola förändra.

– Vi har bjudit in representanter för att upplysa om och uppmärksamma valet den 25 maj. Det är alldeles för få som röstar, säger Frida Stridh från allmän kurs.
På onsdagen den 23 april anlände EU-kandidaterna till Jakobsbergs Folkhögskola för att förmedlade sitt ställningstagande i frågor om migration och miljö. Ämnena hade valts ut efter en förfrågan bland alla deltagare på skolan tidigare under våren.

I samlingsbyggnaden, Arken satt politikerna på rad inför eleverna från både Kista och Jakobsbergs folkhögskola.  Eftermiddagen startade med en utfrågning då var och en av kandidaterna fick uttala sig. Därefter talade de fritt om sina hjärtefrågor, vilket i sin tur följdes av frågor från publiken.

Under hearingen talades det om antisemitismen som ökar i Sverige och de främlingsfientliga partierna som växer sig starkare i samhället. Dessutom talades det om flyktingar som strävar efter ett bättre liv och svårigheterna att uppnå det. Vidare till miljön och hur Sverige ställer sig till frågor som kärnkraftverk och utsläppsrätter.

– Miljön har inget pris. Just nu smutsar rika människor ner på fattigas bekostnad, sa Gustav Nipe (PP) i sitt uttalande om utsläppsrätter.

Själva Europaparlamentsvalet sker den 25 maj och fungerar precis som ett riksdagsval. Blanketten sänds hem på posten med en anvisning om vallokal.

Emma Axelsson

Enkät Hearing Jakan

Vad tyckte du om hearingen?

– Jag har lärt mig att ta Piratpartiet på lite mer allvar.

Vad tyckte du om hearingen?

Fadwa Aqel, Kista Folkhögskola

– Vi läser mycket om EU-valet i skolan. Jag har fått lära mig nya saker och med nytt perspektiv. Det här var den första kontakten jag har fått med en del av partiern.

Vad tyckte du om hearingen?

– Det var kul att så många dök upp. Det märks att de som höll i det var välförberedda.

Vad tyckte du om hearingen?

– Det har varit lärorikt, jag vet både vad jag ska rösta på i EU-valet och i riksdagsvalet efter detta.

Klara Svedäng
Foto: Klara Svedäng och Emma Axelsson

Möt en i personalen
Eva Pettersson

Eva Pettersson

Skolsekreterare/administratör

Läs mer om

Senaste inläggen

Jag älskar deadlines

Madelene Edlund gick skrivkursen för skönlitterära projekt på Jakobsbergs folkhögskola hösten 2021. Nu har hennes roman, Vi kom från Johannes, blivit publicerad. Här berättar hon om boken och sin tid på JF.Läs mer

Jag fick självförtroende som författare

Beatrice Karinsdotter gick skrivkursen för berättande facklitteratur på Jakobsbergs folkhögskola våren 2020. Nu har hennes bok, Vilsna själars paradis – En sann historia. Mina år i tantrasektens innersta krets, kommit ut på Norstedts. Här berättar hon om boken och sin tid på JF.Läs mer

Personlig utveckling & kompetenshöjning.

Marika Smith gick skrivkursen för berättande facklitteratur på Jakobsbergs folkhögskola 2018–2019. Nu har hennes bok, Buffésex – Det nya sättet att ligga som ändrar allt, kommit ut på Ordfront. Här berättar hon om boken och sin tid på JF.Läs mer

Senaste nytt

Folkhögskollärare och kursansvarig i skönlitterärt skrivande

Vi söker dig som vill ansvara för och undervisa på några av Sveriges mest välrenommerade skrivutbildningar. Här får du chans att utbilda morgondagens författare! Läs mer

Folkhögskollärare i journalistik och skönlitterärt skrivande - vikariat 75 procent

Vi söker dig som vill undervisa på våra journalist- och skrivkurser. Din bakgrund kan se lite olika ut, men vi tror att du är en duktig pedagog och kan det här med berättande.Läs mer

  • Jakobsbergs folkhögskola i sociala medier
  • Till bloggen
  • Instagram
  • Facebook
  • YouTube
  • Twitter
  • Kontakta oss