• Till bloggen
  • Instagram
  • Facebook
  • YouTube
  • Twitter
  • Kontakta oss

Folkbildningen spelar en viktig roll i samhället

Publicerad 2013-10-10

Idéhistorikern Sven-Eric Liedman gästade på måndagskvällen Jakobsbergs folkhögskola, som tillsammans med ABF bjudit in honom för en föreläsning och diskussion under rubriken Bildning, folkbildning, utbildning – en nödvändig ekvation.

Liedman, som fram till 2006 var professor i idéhistoria vid Göteborgs universitet, är känd inte minst för sin bok i politisk idéhistoria ”Från Platon till...”. Den kom senast ut 2005 i utgåvan ”Från Platon till kriget mot terrorismen”.

Sven-Eric Liedman berättade i sitt föredrag om folkbildningens dåtid och framtid samt om den viktiga skillnaden mellan utbildning och bildning. Det förstnämnda ser han som en sträcka med början och slut, medan det senare är en process som pågår livet igenom. Men han inskärpte att de inte är varandras motsatser, eller att det ena är bättre än det andra. Bildningen bör genomsyra utbildningen, och utbildningen bör vara vänd mot samhället och inte bara fokusera på sitt eget område.

I framtiden, menar Sven-Eric Liedman, har folkhögskolor, studieförbund och studiecirklar en viktig roll i att lära ut källkritik och att stärka solidariteten och förståelsen i samhället. Han säger också att folkhögskolornas bildningsarbete kan vara en motvikt till den traditionella skolans fokus på mätbar kunskap och förmåga att lära in fakta.

Finns det en politisk roll för folkhögskolan i framtiden?
– Jag hoppas det. Folkhögskolan är inte direkt mainstream i dagens ekonomistiska samhälle. Det behövs nog en politisk sinnesändring i landet, för att höja folkhögskolans ställning. Men den är nog på gång! Det börjar byggas ett starkare motstånd mot den rådande politiken, säger Sven-Eric Liedman.
Han anser också att folkbildningen spelar en viktig roll i samhället.
– Det har varit mycket kroki och bilmeckande i studieförbunden på senare år – förvisso är det viktigt med sådant också, men det har saknats politiska poänger på många håll, men det håller på att vända. Uppenbarligen upplever många att media och internet inte erbjuder den fördjupning du kan få i ett klassrum. Människor verkar lite trötta på ytlighet.
Du menar att folkbildningen har en speciell roll för demokratin?
– Absolut, folkbildningen är oerhört viktig för demokratin. Jag brukar säga att bildning är viktigt för tre saker: den ska förbereda en person för yrkeslivet, den ska skapa förutsättningar för att delta i demokratin och samhällslivet och den ska berika den enskilda människans liv.
Skulle du säga att folkbildningen borde försöka engagera, förutom att också utbilda?
– Ja, det tycker jag. Folkhögskolan behöver visa att politik är viktigt. I den vanliga skolan är det ett sådant fokus på enskilda fakta som kan kontrolleras och mätas. Men det som behövs i samhället är att människor lär sig att begripa sammanhangen!

Martin Löwdin

Möt en i personalen
Peter Fröberg Idling

Peter Fröberg Idling

Lärare och kursansvarig på Skriv! – poesi, prosa, dramatik; handledare på projektkurser.

Läs mer om

Senaste inläggen

Jag älskar deadlines

Madelene Edlund gick skrivkursen för skönlitterära projekt på Jakobsbergs folkhögskola hösten 2021. Nu har hennes roman, Vi kom från Johannes, blivit publicerad. Här berättar hon om boken och sin tid på JF.Läs mer

Jag fick självförtroende som författare

Beatrice Karinsdotter gick skrivkursen för berättande facklitteratur på Jakobsbergs folkhögskola våren 2020. Nu har hennes bok, Vilsna själars paradis – En sann historia. Mina år i tantrasektens innersta krets, kommit ut på Norstedts. Här berättar hon om boken och sin tid på JF.Läs mer

Personlig utveckling & kompetenshöjning.

Marika Smith gick skrivkursen för berättande facklitteratur på Jakobsbergs folkhögskola 2018–2019. Nu har hennes bok, Buffésex – Det nya sättet att ligga som ändrar allt, kommit ut på Ordfront. Här berättar hon om boken och sin tid på JF.Läs mer

Senaste nytt

Extrajobb som lärare?

Intresserad av pedagogik, folkhögskola och vuxenutbildning? Vi söker skickliga timvikarier till vår vikariepool, framför allt inom matematik, fysik, kemi och engelska.Läs mer

9 december: Kulturkanon med Lars Trägårdh

Gratis kvällsföreläsning kl 18.00 på Jakobsbergs folkhögskola. Mer info kommer.Läs mer

  • Jakobsbergs folkhögskola i sociala medier
  • Till bloggen
  • Instagram
  • Facebook
  • YouTube
  • Twitter
  • Kontakta oss