• Till bloggen
  • Instagram
  • Facebook
  • YouTube
  • Twitter
  • Kontakta oss

Folkhögskollärare och kursansvarig i skönlitterärt skrivande

Publicerad 2024-06-13

Vi söker dig som vill ansvara för och undervisa på några av Sveriges mest välrenommerade skrivutbildningar. Här får du chans att utbilda morgondagens författare!

Skolan ligger en kort promenad från Jakobsbergs centrum. Sedan 1919 har vi hållit till i en gammal herrgård med egen lunchrestaurang. De hundraåriga ekarna ramar in vår fina samlingssal där vi ofta träffas för gemensamma föreläsningar. Skolan startade sin första skrivarkurs 1982. Sedan dess har den etablerat sig som en av landets främsta författarutbildningar och erbjuder kurser inom kreativt skrivande av såväl skönlitteratur som facklitteratur och sakprosa

Vi arbetar hårt för att uppfylla folkbildningens mål och mening och har medarbetare som gillar att tänka folkbildning i och utanför klassrummet. 

Förutom våra kurser i journalistik och skrivande har skolan en stor allmän kurs och utbildningar i hälsa, konst, floristik, ledarskap med mera. 


Om tjänsten och din erfarenhet

Du kommer i huvudsak att tillhöra kulturarbetslaget och undervisa på våra skrivkurser. Utifrån din profil kan det  även bli aktuellt att undervisa på andra kurser. 

Redan nu skulle vi vilja att du i din ansökan reflekterar över vad en grundläggande skrivutbildning är för något eller hur du skulle önska att en sådan utbildning såg ut. Den delen av ansökan ska beskrivas med högst 1 000 tecken.

Din profil kan se lite olika ut, men vi tänker att du är vass på att entusiasmera, inspirera och leda kursdeltagare genom en bildningsresa som har skrivandet, läsandet och samtalet som grund.

Meriterande: 

  • Utbildad inom skönlitteratur/litterär gestaltning

  • Arbetat som skrivlärare

  • Branscherfarenhet inom ett eller flera relevanta områden

  • Någon form av pedagogisk utbildning eller erfarenhet av att undervisa

  • Utbildad folkhögskollärare

På folkhögskolan står dialogen och samtalet i centrum för kunskapssökandet, både i klassrummet, med kollegor och övriga kursdeltagare. Vi ser vikten av bärande relationer och som lärare behöver du gilla att möta människor där de befinner sig. Det relationella är en viktig och rolig del av att arbeta på folkhögskola. 

Vi förväntar oss att du känner ett engagemang för hela skolan och du behöver därför vara en nyfiken person som sätter ett värde i att vara med och utveckla vår verksamhet och samarbetet mellan våra olika kurser.

Skolans deltagare motsvarar den mångfald av bakgrunder och erfarenheter som finns i samhället. Vi strävar efter att skolans personal ska spegla detta. 

Anställningen 

Omfattning 80-100 %.

Ferietjänst.

Tjänsten är en tillsvidaretjänst. Vi tillämpar 6 månaders provanställning. Tillträde snarast. 

Ansökan och urval

Maila din ansökan med tillhörande CV och referenser till tjanster@jakobsbergsfolkhogskola.se. Märk din ansökan med “lärare skönlitterärt skrivande”. 

Urval och intervjuer sker löpande. Betyg mm. visas vid förfrågan.

Kontakt

Rektor, Felicia Hedström, 08 - 120 28 186
felicia.hedstrom@jakobsbergsfolkhogskola.se

Möt en i personalen

Christel Bridal

Styrelseledamot

Läs mer om

Senaste inläggen

Malin Norrback debuterar med roman

Malin Norrback har gått på Jakobsbergs folkhögskolas författarskola sammanlagt i två år: grundkursen 2018/2019 och den skönlitterära projektkursen hösten 2019 samt våren 2021. Nu har hennes debutroman, Tula hem, blivit utgiven (Modernista 2024). Här berättar hon om boken och sin tid på JF.Läs mer

Jag lärde mig prata om mina texter

Sonia Hussain gick skrivkursen för skönlitterära projekt på Jakobsbergs folkhögskola hösten 2021. Nu har hennes debutroman, Borde vara tacksam, blivit publicerad (Bazar förlag 2024). Här berättar hon om boken och sin tid på JF.Läs mer

Jag älskar deadlines

Madelene Edlund gick skrivkursen för skönlitterära projekt på Jakobsbergs folkhögskola hösten 2021. Nu har hennes roman, Vi kom från Johannes, blivit publicerad. Här berättar hon om boken och sin tid på JF.Läs mer

Senaste nytt

Kvällsföreläsning om Moa & Harry

Den 4 Februari föreläser Ebba Witt-Brattström på Jakobsbergs Folkhögskola om författarparet Moa och Harry Martinson och sin bok "Vi drabbade samman med våra ödens hela bredd".
Ebba Witt-Brattström är pionjär inom den feministiska litteraturvetenskapen och omvärderade Moa Martinsons författarskap i sin doktorsavhandling. Hon har varit professor bl.a på Södertörns högskola, Humboldtuniversitetet i Berlin och Helsingfors universitet.
Föreläsningen är gratis och börjar kl 18.00.
Varmt välkomna!Läs mer

Floristernas lekfulla julutställning

I år bjuder Floristutbildningens elever in dig till en färgsprakande och oväntad tolkning av julen med temat: "Julen upp och ner". Här väntar en utställning fylld av överraskningar, humor och galenskap – en kreativ resa där traditionella julinslag får en lekfull och annorlunda twist.Läs mer

  • Jakobsbergs folkhögskola i sociala medier
  • Till bloggen
  • Instagram
  • Facebook
  • YouTube
  • Twitter
  • Kontakta oss