Från skoltrött till juridikstudent
Publicerad 2014-03-26
Året på Jakobsbergs folkhögskola fick Mattias Heshmati att inse att han kunde välja en utbildning han verkligen var intresserad av.
– Jag tänkte innan att jag skulle bli mäklare, men det var inget jag brann för, säger Mattias.
Mattias Heshmati går just nu sin fjärde termin på juristprogrammet vid Stockholms universitet. Men det har inte alltid varit ett självklart val för honom att plugga vidare. När han gick ut gymnasiet 2003 var han extremt skoltrött.
– Farsan pushade mig att plugga vidare och inte ta ett sabbatsår. Så jag började plugga ekonomi, men insåg både att ekonomi var trist och att jag var väldigt skoltrött.
De följande sju åren jobbade Mattias på Bauhaus och SIBA.
– Jag trivdes bra, men till slut insåg jag att jag ville göra något annat än att bara knega, berättar han.
Han sökte till mäklarutbildningen. Det kändes som ett bra jobb med helt okej lön och dessutom var den bara ett år lång. Men en vecka innan utbildningen startade ändrades planerna.
– Min kompis sa ”Är du säker på att du vill bli mäklare?”. Han sa att det fanns en ledig plats på Jakan, där han precis hade pluggat, så jag tog chansen och hoppade på.
Mattias började det som kallas ”Allmän linje” på Jakobsbergs folkhögskola, där syftet är att förbättra sina betyg från gymnasiet. Han insåg att om han kunde förbättra sina betyg skulle han kunna söka en utbildning han verkligen ville gå.
– Det var under året på Jakan jag fick tillbaka studiemotivationen också. Det var mycket roligare än jag trodde det skulle vara. Vi hade en fin sammanhållning i klassen och lärarna var väldigt måna om oss.
Ett år senare hade han förbättrat sina betyg så pass att han kom in på juristprogrammet.
– Jag har rekommenderat flera att ta ett folkhögskoleår. En av mina kompisar gjorde det, han hade väldigt dåliga betyg i gymnasiet, men kom ut med en fyra, precis som jag.
Amanda Lindholm
» Här kan du läsa om fler som gått på jakobsbergs folkhögskola.
Malin Norrback debuterar med roman
Malin Norrback har gått på Jakobsbergs folkhögskolas författarskola sammanlagt i två år: grundkursen 2018/2019 och den skönlitterära projektkursen hösten 2019 samt våren 2021. Nu har hennes debutroman, Tula hem, blivit utgiven (Modernista 2024). Här berättar hon om boken och sin tid på JF.Läs mer
Jag lärde mig prata om mina texter
Sonia Hussain gick skrivkursen för skönlitterära projekt på Jakobsbergs folkhögskola hösten 2021. Nu har hennes debutroman, Borde vara tacksam, blivit publicerad (Bazar förlag 2024). Här berättar hon om boken och sin tid på JF.Läs mer
Jag älskar deadlines
Madelene Edlund gick skrivkursen för skönlitterära projekt på Jakobsbergs folkhögskola hösten 2021. Nu har hennes roman, Vi kom från Johannes, blivit publicerad. Här berättar hon om boken och sin tid på JF.Läs mer
Kvällsföreläsning om Moa & Harry
Den 4 Februari föreläser Ebba Witt-Brattström på Jakobsbergs Folkhögskola om författarparet Moa och Harry Martinson och sin bok "Vi drabbade samman med våra ödens hela bredd".
Ebba Witt-Brattström är pionjär inom den feministiska litteraturvetenskapen och omvärderade Moa Martinsons författarskap i sin doktorsavhandling. Hon har varit professor bl.a på Södertörns högskola, Humboldtuniversitetet i Berlin och Helsingfors universitet.
Föreläsningen är gratis och börjar kl 18.00.
Varmt välkomna!Läs mer
Floristernas lekfulla julutställning
I år bjuder Floristutbildningens elever in dig till en färgsprakande och oväntad tolkning av julen med temat: "Julen upp och ner". Här väntar en utställning fylld av överraskningar, humor och galenskap – en kreativ resa där traditionella julinslag får en lekfull och annorlunda twist.Läs mer