• Till bloggen
  • Instagram
  • Facebook
  • YouTube
  • Twitter
  • Kontakta oss

Fyra svar från Ola Larsson, ny rektor på Jakobsbergs folkhögskola

Publicerad 2012-03-20

Ola Larsson är 44 år och kommer närmast från Tollare folkhögskola, där han var biträdande rektor. Den 19 mars tillträdde han som rektor på Jakobsbergs folkhögskola.

Varför sökte du jobbet på Jakan?

– Skolan har bra förutsättningar. Den ligger i modern miljö med en pendelstation nära och har samtidigt ett gammalt traditionellt internat.

– Min gamla arbetsplats Tollare och Jakan är lika stora. De har båda traditionell kärnverksamhet med långa kurser. Men Tollare har en konferensverksamhet. Här på Jakan är internatet mycket mindre med sina 11 platser.

Varför fick du jobbet?

– Jag har ägnat större delen av mitt yrkesverksamma åt folkhögskolan och är faktiskt såld på folkhögskolan. Och så har jag varit engagerad i andra folkbildningsorganisationer som ABF.

Vilka förändringar vill du genomföra på skolan?

– Under den senaste månaden har jag mest lyssnat när jag intervjuat skolans hela personal. Min slutsats är att det är en väl fungerande skola. Men varje arbetsplats har ett antal frågor eller dilemmor som behöver lösas.

– Det kan vara frågor som hur långa kurserna ska vara och hur vi ska hitta rätt deltagare. PR för skolan är också en mycket viktig sak. Idag vet många inte riktigt vad folkhögskola är. Det är en spännande utmaning hur vi ska kommunicera det både utåt och inåt.

Vad vill du göra nu?

– Jag gillar traditionen inom folkhögskolan, samtidigt finns alltid en risk att fastna i det gamla. Det är viktigt att hänga med i samhällsutvecklingen och då inte minst ny teknik.

– Närmast vill jag att Jakan går med i Folkbildningsnätet och närmar sig andra folkhögskolor. Skolan är lite väl okänd och måste kommunicera mera med omvärlden.

Holger Nilén

Möt en i personalen
Sara Guldbrand Köhler

Sara Guldbrand Köhler

Handledare skönlitterär projektkurs.

Läs mer om

Senaste inläggen

Jag älskar deadlines

Madelene Edlund gick skrivkursen för skönlitterära projekt på Jakobsbergs folkhögskola hösten 2021. Nu har hennes roman, Vi kom från Johannes, blivit publicerad. Här berättar hon om boken och sin tid på JF.Läs mer

Jag fick självförtroende som författare

Beatrice Karinsdotter gick skrivkursen för berättande facklitteratur på Jakobsbergs folkhögskola våren 2020. Nu har hennes bok, Vilsna själars paradis – En sann historia. Mina år i tantrasektens innersta krets, kommit ut på Norstedts. Här berättar hon om boken och sin tid på JF.Läs mer

Personlig utveckling & kompetenshöjning.

Marika Smith gick skrivkursen för berättande facklitteratur på Jakobsbergs folkhögskola 2018–2019. Nu har hennes bok, Buffésex – Det nya sättet att ligga som ändrar allt, kommit ut på Ordfront. Här berättar hon om boken och sin tid på JF.Läs mer

Senaste nytt

Extrajobb som lärare?

Intresserad av pedagogik, folkhögskola och vuxenutbildning? Vi söker skickliga timvikarier till vår vikariepool, framför allt inom matematik, fysik, kemi och engelska.Läs mer

9 december: Kulturkanon med Lars Trägårdh

Gratis kvällsföreläsning kl 18.00 på Jakobsbergs folkhögskola. Mer info kommer.Läs mer

  • Jakobsbergs folkhögskola i sociala medier
  • Till bloggen
  • Instagram
  • Facebook
  • YouTube
  • Twitter
  • Kontakta oss