• Till bloggen
  • Instagram
  • Facebook
  • YouTube
  • Twitter
  • Kontakta oss

Hur bemöter du en härskare?

Publicerad 2013-12-02

På onsdagseftermiddagen samlades Jakobsbergs Folkhögskolelever i höga salen för att lära känna igen och bemöta härskartekniker. Malin Elgborn, psykodramatiker och föreläsare på ämnet, lät studenter och lärare arbeta i grupper för att reflektera och förstå ämnet.

- Först ska vi presentera oss, säger Malin Elgborn och ber alla att ställa sig i en stor ring.

Instruktionen är att ställa sig nära sina klasskamrater. Salen är fylld. Nästa uppgift blir att ställa sig geografiskt, där hen är uppväxt. Det går från Mallorca och Ystad i söder, till Malmberget och Härnösand i norr. Göteborg, Borås, Kalmar även Warsawa är representerade. Efter skolklassrepresentation och härkomst, grupperades alla två och två i armkrok, för att därefter diskutera hur olika härskartekniker skulle kunna identifieras i skolmiljö.

De fem härskarteknikerna definierades av Berit Ås. Den första är när någon osynliggörs. Då gäller det att ta plats, att lyssna och bekräfta och att ge konstruktiv kritik. Den andra är förlöjligande. Motstrategin här är att våga fråga vad som menas med kommentaren och att bemöta på ett seriöst sätt. Den tredje härskartekniken är när en person blir undanhållen information. Bemöt genom att begär att all information ska förmedlas öppet, transparent och till alla. Den fjärde strategin är dubbel bestraffning, vilket ofta händer då en person har åtaganden på flera håll, och det är viktigt att prioritera samt att stå för det. Utgå från att alla gör så gott de kan. Den femte härskartekniken är att påföra en person skam och skuld, bemöt genom att intellektualisera.

Diskussionsgrupperna lyfte i slutet fram exempel på härskartekniker. Som när det är klassfest och inte alla är inbjudna. Eller när information inte ges till alla, kanske en lärare som inte ser när någon räcker upp handen. Det kan vara att hen inte lyssnas på eller ignoreras, eller förlöjligande. Då gäller det att bemöta, våga lyfta en fråga i gruppen, ibland behövs ett förtydligande om vad som egentligen menas.

Det generella rådet från Malin Elgborn är att prata med varandra om hur de har det.

Slutgiltigt kan sägas att alla kan påverka i en positiv riktning, tillsammans.

Carin Emenius

Möt en i personalen

Thomas Jonsson

Vaktmästare

Läs mer om

Senaste inläggen

Malin Norrback debuterar med roman

Malin Norrback har gått på Jakobsbergs folkhögskolas författarskola sammanlagt i två år: grundkursen 2018/2019 och den skönlitterära projektkursen hösten 2019 samt våren 2021. Nu har hennes debutroman, Tula hem, blivit utgiven (Modernista 2024). Här berättar hon om boken och sin tid på JF.Läs mer

Jag lärde mig prata om mina texter

Sonia Hussain gick skrivkursen för skönlitterära projekt på Jakobsbergs folkhögskola hösten 2021. Nu har hennes debutroman, Borde vara tacksam, blivit publicerad (Bazar förlag 2024). Här berättar hon om boken och sin tid på JF.Läs mer

Jag älskar deadlines

Madelene Edlund gick skrivkursen för skönlitterära projekt på Jakobsbergs folkhögskola hösten 2021. Nu har hennes roman, Vi kom från Johannes, blivit publicerad. Här berättar hon om boken och sin tid på JF.Läs mer

Senaste nytt

Kvällsföreläsning om Moa & Harry

Den 4 Februari föreläser Ebba Witt-Brattström på Jakobsbergs Folkhögskola om författarparet Moa och Harry Martinson och sin bok "Vi drabbade samman med våra ödens hela bredd".
Ebba Witt-Brattström är pionjär inom den feministiska litteraturvetenskapen och omvärderade Moa Martinsons författarskap i sin doktorsavhandling. Hon har varit professor bl.a på Södertörns högskola, Humboldtuniversitetet i Berlin och Helsingfors universitet.
Föreläsningen är gratis och börjar kl 18.00.
Varmt välkomna!Läs mer

Floristernas lekfulla julutställning

I år bjuder Floristutbildningens elever in dig till en färgsprakande och oväntad tolkning av julen med temat: "Julen upp och ner". Här väntar en utställning fylld av överraskningar, humor och galenskap – en kreativ resa där traditionella julinslag får en lekfull och annorlunda twist.Läs mer

  • Jakobsbergs folkhögskola i sociala medier
  • Till bloggen
  • Instagram
  • Facebook
  • YouTube
  • Twitter
  • Kontakta oss