• Till bloggen
  • Instagram
  • Facebook
  • YouTube
  • Twitter
  • Kontakta oss

Ingemar Sallnäs

Publicerad 2022-11-08

Ingemar Sallnäs, tidigare rektor för Jakobsbergs folkhögskola har avlidit i en ålder av 88 år. Närmast anhörig är hustrun Pirkko, fem barn och fjorton barnbarn.

Ingemar Sallnäs, rektor på Jakobsbergs folkhögskola i nära 25 år har avlidit. Han kom till en skola som just räddats från nedläggning genom mobilisering av personal, elever och skolans vänkrets från kulturvärlden. En ny styrelse med litteraturprofessorn Örjan Lindberger som ordförande anställde då Ingemar som ny rektor 1975.

Han kom från en tjänst som folkbildare i Tanzania, uppvuxen påfolkhögskola och med folkhögskoleidéerna i generna. Med det internationella perspektivet, vänsteråsikter och som pedagogisk nydanare kom han som en frisk vind till skolan. Svårigheterna var många – dålig ekonomi, förfallna fastigheter, sviktande rykte i närsamhället. Allt detta vände han på några år. Med sin charm och förhandlingsskicklighet lyckades han övertala kommunens politiker av skilda kulörer att stödja skolan genom förmånlig markförsäljning, avtal om parkskötsel, finansiering av det nödvändigaste fastighetsunderhållet. Det visade sig, också till Ingemars egen förvåning, att han hade en osedvanlig ekonomisk talang att placera från början små överskott till ett växande kapital.

Ingemar Sallnäs kom att bli en frontgestalt för en ny generation folkhögskolerektorer. Efter att ha bevistat sin första rektorskonferens för landets folkhögskolor beskrev han sin frustration; istället för ideologi, pedagogik, personalvård och mänskliga relationer handlade det mesta om tung administration. Han lanserade rektorsrollen som en 10-kamp, där pedagogik, demokratiutveckling med elever och personal. chefsideolog var huvuduppgifterna förutom ekonomi och administration. I folkhögskolevärlden mottogs denna syn på rektorernas uppdrag som ny och framåtsyftande för att lyfta fram folkhögskolan som en egen utbildningsform med annat innehåll än den vanliga grund- och gymnasieskolan.

Efter militärkuppen i Chile kom Jakobsbergs folkhögskola att bli en väg till nytt liv för många politiska flyktingar. Under några år var majoriteten av kursdeltagarna latinamerikaner. Många har vittnat om skolans betydelse: ”Vi känner att hela skolan står på vår sida. Vi upplever oss absolut trygga och accepterade som jämlika.” Det var den anda Ingemar Sallnäs skapat på Jakobsbergs folkhögskola.

När han 1999 gick i pension hade skolan blivit ett föredöme i folkhögskolesverige med en solid ekonomi, framåtsyftande pedagogik och en stark idégrund.

Av: Göran Hillman och Bill Larsson, tidigare ordföranden, Marianne Persson, tidigare rektor, Jakobsbergs folkhögskola

Flera rektorer, bland annat Ingemar Sallnäs, fick 2021 en ek planterad i backen upp till skolan.

Flera rektorer, bland annat Ingemar Sallnäs, fick 2021 en ek planterad i backen upp till skolan.

Möt en i personalen
Mirja Unge

Mirja Unge

Handledare skönlitterär projektkurs.

Läs mer om

Senaste inläggen

Jag älskar deadlines

Madelene Edlund gick skrivkursen för skönlitterära projekt på Jakobsbergs folkhögskola hösten 2021. Nu har hennes roman, Vi kom från Johannes, blivit publicerad. Här berättar hon om boken och sin tid på JF.Läs mer

Jag fick självförtroende som författare

Beatrice Karinsdotter gick skrivkursen för berättande facklitteratur på Jakobsbergs folkhögskola våren 2020. Nu har hennes bok, Vilsna själars paradis – En sann historia. Mina år i tantrasektens innersta krets, kommit ut på Norstedts. Här berättar hon om boken och sin tid på JF.Läs mer

Personlig utveckling & kompetenshöjning.

Marika Smith gick skrivkursen för berättande facklitteratur på Jakobsbergs folkhögskola 2018–2019. Nu har hennes bok, Buffésex – Det nya sättet att ligga som ändrar allt, kommit ut på Ordfront. Här berättar hon om boken och sin tid på JF.Läs mer

Senaste nytt

9 december: Kulturkanon med Lars Trädgårdh

Gratis kvällsföreläsning kl 18.00 på Jakobsbergs folkhögskola. Mer info kommer.Läs mer

5 november: Ingrid Carlberg om sin bok Marionetterna

Världen som politisk teaterLäs mer

  • Jakobsbergs folkhögskola i sociala medier
  • Till bloggen
  • Instagram
  • Facebook
  • YouTube
  • Twitter
  • Kontakta oss