• Till bloggen
  • Instagram
  • Facebook
  • YouTube
  • Twitter
  • Kontakta oss

Invandrarna har ökat Sveriges konkurrenskraft

Publicerad 2012-11-07

I våra kylskåp finns det fler representanter för invandrarföretagare än någon annanstans. Det betonar Anders Johnson, före detta chefsredaktör på Dagens Nyheter och författare till boken ”Garpar, gipskatter och svartskallar – invandrarna som byggde Sverige”. I måndags föreläste han på Jakan.

Anders Johnson plockar upp den ena saken efter den andra ur en brun låda i en aldrig sinande ström. Det är ostpaketsetiketter, kulspetspennor, flaskor med ättika, ramlösa och olivolja, Kalles kaviar, Slottssenap och inlagd gurka. Där finns också en Modoskylt, små böcker och chokladreklam, tidningen Expressen och Amelia. Och mycket mera.

Måndagskvällens föreläsning, som är ett samarbete mellan ABF och Jakobsbergs folkhögskola, bjuder på en historisk tillbakablick med början redan år 995 med mynttillverkningen som kom till Sverige med britter och skottar.

Anders Johnson berättar om epokerna i Sveriges historia som präglats av invandringen till Sverige och vad den har fört med sig. På 1600-talet fanns det till exempel 14 modersmål i Sverige utöver invandrarspråken.

Banker, konst, byggnader, ortnamn som Garphyttan och Garpenberg, stora svenska företag och livsmedel. Många är de exempel som initierats av invandrade entreprenörer och experter sedan lång tid tillbaka. Olika nationaliteter har genom tiderna haft olika kompetenser som Sverige använt för att öka sin konkurrenskraft. Det vi idag kallar för svenskt har ofta sin början hos en immigrant från något annat land. Inte ens Svenska filminstitutet startades av en svensk.

– Det finns mer initiativrikedom och kreativitet bland flyktingar genom alla tider än bland dem som bott hemma hos mamma hela livet. Bara det att flytta är i sig initiativrikt, säger Anders Johnson.

Hade det blivit ett annat resultat i slaget vid Poltava hade vi pratat tyska i Sverige idag och ABF i Järfälla hade erbjudit studiecirklar i svenska språket, tror Johnson som själv är ättling till återvändande Amerikaimmigranter. Hans farfar Vilhelm Johansson bytte i Chicago namn till Johnson. Det verkar inte finnas någonting i Sverige som inte har en koppling till någon immigrant.

– Om prinsessan Estelle tillträder tronen, om sådär 40 år, blir det första gången sedan 1500-talet som Sverige får en statschef som är född av svenskfödda föräldrar. Det blir en drottning av ätten Westling, avslutar Anders Johnson.

Eija Salminen

Möt en i personalen
Camilla Italiener, lärare Hälsoutvecklare, allmän kurs

Camilla Dahlin Italiener

Kursansvarig på hälsoutvecklare och kurator

Läs mer om

Senaste inläggen

Jag älskar deadlines

Madelene Edlund gick skrivkursen för skönlitterära projekt på Jakobsbergs folkhögskola hösten 2021. Nu har hennes roman, Vi kom från Johannes, blivit publicerad. Här berättar hon om boken och sin tid på JF.Läs mer

Jag fick självförtroende som författare

Beatrice Karinsdotter gick skrivkursen för berättande facklitteratur på Jakobsbergs folkhögskola våren 2020. Nu har hennes bok, Vilsna själars paradis – En sann historia. Mina år i tantrasektens innersta krets, kommit ut på Norstedts. Här berättar hon om boken och sin tid på JF.Läs mer

Personlig utveckling & kompetenshöjning.

Marika Smith gick skrivkursen för berättande facklitteratur på Jakobsbergs folkhögskola 2018–2019. Nu har hennes bok, Buffésex – Det nya sättet att ligga som ändrar allt, kommit ut på Ordfront. Här berättar hon om boken och sin tid på JF.Läs mer

Senaste nytt

Extrajobb som lärare?

Intresserad av pedagogik, folkhögskola och vuxenutbildning? Vi söker skickliga timvikarier till vår vikariepool, framför allt inom matematik, fysik, kemi och engelska.Läs mer

9 december: Kulturkanon med Lars Trägårdh

Gratis kvällsföreläsning kl 18.00 på Jakobsbergs folkhögskola. Mer info kommer.Läs mer

  • Jakobsbergs folkhögskola i sociala medier
  • Till bloggen
  • Instagram
  • Facebook
  • YouTube
  • Twitter
  • Kontakta oss