• Till bloggen
  • Instagram
  • Facebook
  • YouTube
  • Twitter
  • Kontakta oss

Invandrarna har ökat Sveriges konkurrenskraft

Publicerad 2012-11-07

I våra kylskåp finns det fler representanter för invandrarföretagare än någon annanstans. Det betonar Anders Johnson, före detta chefsredaktör på Dagens Nyheter och författare till boken ”Garpar, gipskatter och svartskallar – invandrarna som byggde Sverige”. I måndags föreläste han på Jakan.

Anders Johnson plockar upp den ena saken efter den andra ur en brun låda i en aldrig sinande ström. Det är ostpaketsetiketter, kulspetspennor, flaskor med ättika, ramlösa och olivolja, Kalles kaviar, Slottssenap och inlagd gurka. Där finns också en Modoskylt, små böcker och chokladreklam, tidningen Expressen och Amelia. Och mycket mera.

Måndagskvällens föreläsning, som är ett samarbete mellan ABF och Jakobsbergs folkhögskola, bjuder på en historisk tillbakablick med början redan år 995 med mynttillverkningen som kom till Sverige med britter och skottar.

Anders Johnson berättar om epokerna i Sveriges historia som präglats av invandringen till Sverige och vad den har fört med sig. På 1600-talet fanns det till exempel 14 modersmål i Sverige utöver invandrarspråken.

Banker, konst, byggnader, ortnamn som Garphyttan och Garpenberg, stora svenska företag och livsmedel. Många är de exempel som initierats av invandrade entreprenörer och experter sedan lång tid tillbaka. Olika nationaliteter har genom tiderna haft olika kompetenser som Sverige använt för att öka sin konkurrenskraft. Det vi idag kallar för svenskt har ofta sin början hos en immigrant från något annat land. Inte ens Svenska filminstitutet startades av en svensk.

– Det finns mer initiativrikedom och kreativitet bland flyktingar genom alla tider än bland dem som bott hemma hos mamma hela livet. Bara det att flytta är i sig initiativrikt, säger Anders Johnson.

Hade det blivit ett annat resultat i slaget vid Poltava hade vi pratat tyska i Sverige idag och ABF i Järfälla hade erbjudit studiecirklar i svenska språket, tror Johnson som själv är ättling till återvändande Amerikaimmigranter. Hans farfar Vilhelm Johansson bytte i Chicago namn till Johnson. Det verkar inte finnas någonting i Sverige som inte har en koppling till någon immigrant.

– Om prinsessan Estelle tillträder tronen, om sådär 40 år, blir det första gången sedan 1500-talet som Sverige får en statschef som är född av svenskfödda föräldrar. Det blir en drottning av ätten Westling, avslutar Anders Johnson.

Eija Salminen

Möt en i personalen

Lisa Boda

Lärare och kursansvarig för Journalistik! - Praktik.

Läs mer om

Senaste inläggen

Malin Norrback debuterar med roman

Malin Norrback har gått på Jakobsbergs folkhögskolas författarskola sammanlagt i två år: grundkursen 2018/2019 och den skönlitterära projektkursen hösten 2019 samt våren 2021. Nu har hennes debutroman, Tula hem, blivit utgiven (Modernista 2024). Här berättar hon om boken och sin tid på JF.Läs mer

Jag lärde mig prata om mina texter

Sonia Hussain gick skrivkursen för skönlitterära projekt på Jakobsbergs folkhögskola hösten 2021. Nu har hennes debutroman, Borde vara tacksam, blivit publicerad (Bazar förlag 2024). Här berättar hon om boken och sin tid på JF.Läs mer

Jag älskar deadlines

Madelene Edlund gick skrivkursen för skönlitterära projekt på Jakobsbergs folkhögskola hösten 2021. Nu har hennes roman, Vi kom från Johannes, blivit publicerad. Här berättar hon om boken och sin tid på JF.Läs mer

Senaste nytt

Kvällsföreläsning om Moa & Harry

Den 4 Februari föreläser Ebba Witt-Brattström på Jakobsbergs Folkhögskola om författarparet Moa och Harry Martinson och sin bok "Vi drabbade samman med våra ödens hela bredd".
Ebba Witt-Brattström är pionjär inom den feministiska litteraturvetenskapen och omvärderade Moa Martinsons författarskap i sin doktorsavhandling. Hon har varit professor bl.a på Södertörns högskola, Humboldtuniversitetet i Berlin och Helsingfors universitet.
Föreläsningen är gratis och börjar kl 18.00.
Varmt välkomna!Läs mer

Floristernas lekfulla julutställning

I år bjuder Floristutbildningens elever in dig till en färgsprakande och oväntad tolkning av julen med temat: "Julen upp och ner". Här väntar en utställning fylld av överraskningar, humor och galenskap – en kreativ resa där traditionella julinslag får en lekfull och annorlunda twist.Läs mer

  • Jakobsbergs folkhögskola i sociala medier
  • Till bloggen
  • Instagram
  • Facebook
  • YouTube
  • Twitter
  • Kontakta oss