Jag började ett nytt liv - som multireporter
Publicerad 2015-10-26
Det går visst att sadla om senare i livet. Efter 11 år som rektor steg Eija Salminen en dag ut från skolexpeditionen och satte sig på motorcykeln. Hon kickade igång, rullade iväg och styrde ut på E 18. Där gav hon gas och stannade inte förrän hon körde in på Jakobsbergs Folkhögskola. Idag arbetar hon som reporter på Ena-Håbo Tidningen.
Vad gör du nu?
Multireporter på en lokal gratistidning, Ena-Håbo Tidningen sedan drygt två år. Jag gör också i vinter för fjärde året uppdrag som domare i Vi i femman i P4 Västmanland.
Vad är det bästa med din tid på Jakobsbergs Folkhögskola?
Det bästa var att få tid att verkligen fokusera på det som journalistjobbet innebär. Skriva olika typer av texter, fotografera, göra radio och film.
Lärarna var kunniga och engagerade och klassen bestod av en fantastisk blandning av människor. Flera av dem har jag kontakt med fortfarande.
Jag gick också distanskursen för radioreportrar under våren 2015 för att hålla kvar och utveckla mina radiokunskaper, eftersom jag inte gör så mycket radio i dagsläget.
Det var också bra att börja ta frilansuppdrag under tiden jag läste på skolan och det gav mig jobbet jag har nu, direkt efter avslutad utbildning. Radioveckorna och tv-delen med resan till Helsingfors var också otroligt roliga delar i kursen.
Varför ska man gå på Jakobsbergs Folkhögskola?
Om man vill läsa i en skön miljö, med möjlighet att själv påverka sina dagar och göra mycket praktiskt är det en perfekt skola. Stämningen på skolan är familjär och varm, men kräver ändå att man tar sina studier seriöst.
Hur har du använt dina kunskaper från Jakobsbergs Folkhögskola?
Väldigt mycket. Trots att jag tidigare frilansat under många år, var det skönt att kunna sätta ord på det man gjorde. Särskilt uppskattade jag textsamtalen, där vi tvingades att lära oss att både ge och ta konstruktiv kritik. Och att kapa, och kapa ännu mer. Det var lärorikt för en som gillar att skriva mycket och långt.
Jag gillade även fotodelen i kursen, och har fortsatt att bygga på fotokunskaperna med andra utbildningar.
Något annat du vill framföra?
Jag var äldst i min klass på Jakan och hade klasskamrater i samma ålder som mina egna barn, då jag bytte bana mitt i livet. Jag gick från ett välbetalt chefsjobb, var rektor i elva år, till att plugga på Jakobsbergs folkhögskola, och jag ångrar det inte en sekund. När jag inte blev journalist som ung, som min plan var, så kan man väl kanske säga att jag började ett nytt liv i och med Jakan. Att sedan få en fast tjänst som journalist var en bonus som jag inte hade räknat med. Det är nog ett av de roligaste och mest varierade jobben man kan ha.
» Här kan du läsa om fler som gått på jakobsbergs folkhögskola.
Malin Norrback debuterar med roman
Malin Norrback har gått på Jakobsbergs folkhögskolas författarskola sammanlagt i två år: grundkursen 2018/2019 och den skönlitterära projektkursen hösten 2019 samt våren 2021. Nu har hennes debutroman, Tula hem, blivit utgiven (Modernista 2024). Här berättar hon om boken och sin tid på JF.Läs mer
Jag lärde mig prata om mina texter
Sonia Hussain gick skrivkursen för skönlitterära projekt på Jakobsbergs folkhögskola hösten 2021. Nu har hennes debutroman, Borde vara tacksam, blivit publicerad (Bazar förlag 2024). Här berättar hon om boken och sin tid på JF.Läs mer
Jag älskar deadlines
Madelene Edlund gick skrivkursen för skönlitterära projekt på Jakobsbergs folkhögskola hösten 2021. Nu har hennes roman, Vi kom från Johannes, blivit publicerad. Här berättar hon om boken och sin tid på JF.Läs mer
Kvällsföreläsning om Moa & Harry
Den 4 Februari föreläser Ebba Witt-Brattström på Jakobsbergs Folkhögskola om författarparet Moa och Harry Martinson och sin bok "Vi drabbade samman med våra ödens hela bredd".
Ebba Witt-Brattström är pionjär inom den feministiska litteraturvetenskapen och omvärderade Moa Martinsons författarskap i sin doktorsavhandling. Hon har varit professor bl.a på Södertörns högskola, Humboldtuniversitetet i Berlin och Helsingfors universitet.
Föreläsningen är gratis och börjar kl 18.00.
Varmt välkomna!Läs mer
Floristernas lekfulla julutställning
I år bjuder Floristutbildningens elever in dig till en färgsprakande och oväntad tolkning av julen med temat: "Julen upp och ner". Här väntar en utställning fylld av överraskningar, humor och galenskap – en kreativ resa där traditionella julinslag får en lekfull och annorlunda twist.Läs mer