• Till bloggen
  • Instagram
  • Facebook
  • YouTube
  • Twitter
  • Kontakta oss

”Jag vill skriva för att inspirera och skapa sunda ideal”

Publicerad 2014-03-18

Hon beskriver sig som en bokbesatt skribent, fotografintresserad feminist som överanvänder superlativ och hyllar 60-talet. Möt Flora Wiström 19 år som studerar på skrivarlinjen vid Jakobsbergs folkhögskola.

Flora Wiström har tagit en paus i skrivandet och möter upp i Jakobsbergs folkhögskolas bibliotek. Det har gått ett år sedan vi studerade kreativt skrivande tillsammans vid Södertörns högskola. Idag skriver hon på ett romanprojekt.

– Det känns så himla läskigt att kalla det en roman. Det handlar om unga vuxna. Jag har skrivit olika scener i berättelsen och har grundhistorien klar, men vet inte riktigt hur slutet ska se ut.

Delar av romanen började Flora skriva på under studietiden vid Södertörns högskola och nu har hon kommit en bra bit på väg fast det är ett krävande arbete.

– Jag har blivit bättre på att skriva och har skrivit om det gamla materialet. Det kommer att ta oändligt med tid, men jag känner ingen stress.

Det tidigare blonda midjelånga håret är avklippt i en mogen page, men det stora leendet och engagemanget är detsamma. Orden flödar på när hon berättar om sitt skrivande. Efter Södertörn var planerna att studera på konstskola, men istället blev hon antagen på skrivarlinjen vid Jakobsbergs folkhögskola. Ett val som hon är nöjd med idag.

– Det är inte lika akademiskt som på högskolan och så tillför det mycket att få lära känna sin klass. Vi har mycket mer tid tillsammans än på högskolan. I vår grupp är vi intresserade av politik. Det ger en extra dimension till våra texter. Nu jobbar vi till exempel med ett projekt som vi kallar politisk poesi.

Hon är inne på andra terminen som hon beskriver som mer självständig.

– Kursen är indelad i dramatik, lyrik och prosa. Första terminen fick vi bestämda skrivuppgifter. Nu bestämmer vi själva vad vi vill skriva.

Att skrivandet är något som hon tar på allvar är tydligt. Men det finns en ambivalens i det lustfyllda skivandet.

– Det är för jävligt att vara en skrivande person för det finns så mycket självkritik. Men när det funkar så är det underbart. Man måste knyta an till sina egna känslor. Att vara i en miljö med andra skrivande personer hjälper mycket.

Utöver skrivarkursen har Flora sin egen blogg på Metro Mode. Där får hon utrymme för sina andra intressen, att illustrera och fotografera. Bloggandet började när hon var 13 år. Då ville hon mest skriva av sig samtidigt som hon kände att hon växte med skrivandet. Idag har bloggandet fått en ny dimension.

– Bloggen fungerar som en kreativ avlastningsplats. Jag vill inspirera och skapa sunda ideal. Jag hoppas att de som läser min blogg ska inspireras till att laga god mat, fotografera eller skriva.

På frågan om baksidorna med att exponera sig genom bloggandet blir hennes blick allvarlig. Bloggandet kan vara ytligt förklarar hon. Hon försöker därför balansera sitt intresse för mode med sitt politiska engagemang.

– Jag är färg- och formintresserad, men jag är ingen modeslav. Jag tycker att kläder och inredning från 60-talet är romantiskt och estetiskt tilltalande, fast vi har ett politiskt sundare klimat idag. Det är viktigt att det jag skriver om känns moraliskt rätt. Jag vill att unga tjejer ska få känna sig bra som de är.

Hon passar samtidigt på och påpekar att det finns ett miljötänkande i att köpa secondhand, något som hennes blommiga kjol och svarta lackbrouges på fötterna vittnar om.

Innan intervjun avslutas får hon svara på hur framtiden ser ut för en skrivande, modeintresserad feminist.

– Om jag får drömma har jag gett ut en bok och är författare. Men om jag är realist så hoppas jag att jag skriver och illustrerar som idag.

Kanske en dröm som går i uppfyllelse tänker jag, om hon vågar följa ett av sina favoritcitat: "To live a creative life, we must loose our fear of being wrong" (Joseph Chilton Pearce).

Text och foto: Sandra Wikberg


Kort om Flora Wiström
Ålder: 19 år
Bor: På Kungsholmen, hyr en lägenhet i andrahand.
Familj: Pojkvän
Intressen: Skriver, läser böcker, fotograferar, illustrerar, teater, film och kultur.

» Här kan du läsa om fler som gått på jakobsbergs folkhögskola.

Möt en i personalen
Morgan Sundell

Morgan Sundell

Lärare och kursansvarig på Allmän kurs år 1–3 och studievägledare.

Läs mer om

Senaste inläggen

Jag älskar deadlines

Madelene Edlund gick skrivkursen för skönlitterära projekt på Jakobsbergs folkhögskola hösten 2021. Nu har hennes roman, Vi kom från Johannes, blivit publicerad. Här berättar hon om boken och sin tid på JF.Läs mer

Jag fick självförtroende som författare

Beatrice Karinsdotter gick skrivkursen för berättande facklitteratur på Jakobsbergs folkhögskola våren 2020. Nu har hennes bok, Vilsna själars paradis – En sann historia. Mina år i tantrasektens innersta krets, kommit ut på Norstedts. Här berättar hon om boken och sin tid på JF.Läs mer

Personlig utveckling & kompetenshöjning.

Marika Smith gick skrivkursen för berättande facklitteratur på Jakobsbergs folkhögskola 2018–2019. Nu har hennes bok, Buffésex – Det nya sättet att ligga som ändrar allt, kommit ut på Ordfront. Här berättar hon om boken och sin tid på JF.Läs mer

Senaste nytt

Folkhögskollärare och kursansvarig i skönlitterärt skrivande

Vi söker dig som vill ansvara för och undervisa på några av Sveriges mest välrenommerade skrivutbildningar. Här får du chans att utbilda morgondagens författare! Läs mer

Folkhögskollärare i journalistik och skönlitterärt skrivande - vikariat 75 procent

Vi söker dig som vill undervisa på våra journalist- och skrivkurser. Din bakgrund kan se lite olika ut, men vi tror att du är en duktig pedagog och kan det här med berättande.Läs mer

  • Jakobsbergs folkhögskola i sociala medier
  • Till bloggen
  • Instagram
  • Facebook
  • YouTube
  • Twitter
  • Kontakta oss