• Till bloggen
  • Instagram
  • Facebook
  • YouTube
  • Twitter
  • Kontakta oss

Journalister och tidningar i Berlin välkomnar seniorer från Jakobsbergs Folkhögskola

Publicerad 2013-12-18

– En liten vernissagedryck?, säger en deltagare och sträcker fram en mugg med päroncider. Här finns både geléhallon, salta pinnar och Kjell Göranssons hembakade kärleksmums när seniorerna presenterar foton och text från Berlinresan. Vernissagen var höjdpunkten för kursen Medias Makt med resa till Berlin, på Jakobsbergs Folkhögskola.

Fikan har varit ett viktigt inslag under höstens eftermiddagskurs för seniorer. Efter oss reportagestudenter var det alltid viktigt att koppar och kaffe fanns tillgängliga. När jag på tisdagseftermiddagen besöker fotoutställningen ”Resan till Berlin i text och bild” i entrén på Himlen, så är det också en varm atmosfär som möter mig.

– Sammanhållningen stärktes under resan, berättar Gun Britt Rostock som var en av deltagarna som var med på själva Berlinresan.

Totalt har det varit 16 kursare under höstens onsdagseftermiddagar. 11 personer reste iväg till Berlin. Då var Holger Nilén med som reseledare. Han hade under hösten presenterat dagspressens inflytande i världen.

– Det var spännande och intressant på Berliner Zeitung, de hade precis avskedat många för att slimma tidningen och då upptäckte man att många jobbat för Stasi, säger lärare Nilén.

Under resan i Tyskland träffade de även Kaj Schueler som skrev boken Flykten från Berlin 1942. Dessutom fick seniorstudenterna också träffa Frederik Bombosch, redaktör på Berlin Zeitung, samt Jan Lewenhagen, utrikeskorrespondent för Dagens Nyheter med bevakning av mellaneuropa.

Även Torbjörn Berggren var en av de lärare som seniorerna hade. Han lärde ut om tysk historia.

– När jag var på fotoutställningen blev jag mera intresserad av Berlin. Då förstod jag hur viktigt det är att vara väl förberedd för en resa så blir det mer givande väl på plats, säger Frida Strid student på samhälle, politik och media allmän linje om fotoutställningen.

Bilderna kommer att flyttas in till skolans bibliotek, men fortfarande går foton och bildspel att ses ett par dagar till. Kjell Göransson har bland annat tagit kort på skor i olika miljöer, samtidigt som ”this shoes are made for walking” spelas ut i högtalarna.

Så passa på att gå en tankvärd och fin runda bland vyer och detaljer från Berlin.

CARIN EMENIUS
REPORTAGE 2013-2014

Möt en i personalen

Linnea Svensson

Radio- och skrivlärare

Läs mer om

Senaste inläggen

Jag älskar deadlines

Madelene Edlund gick skrivkursen för skönlitterära projekt på Jakobsbergs folkhögskola hösten 2021. Nu har hennes roman, Vi kom från Johannes, blivit publicerad. Här berättar hon om boken och sin tid på JF.Läs mer

Jag fick självförtroende som författare

Beatrice Karinsdotter gick skrivkursen för berättande facklitteratur på Jakobsbergs folkhögskola våren 2020. Nu har hennes bok, Vilsna själars paradis – En sann historia. Mina år i tantrasektens innersta krets, kommit ut på Norstedts. Här berättar hon om boken och sin tid på JF.Läs mer

Personlig utveckling & kompetenshöjning.

Marika Smith gick skrivkursen för berättande facklitteratur på Jakobsbergs folkhögskola 2018–2019. Nu har hennes bok, Buffésex – Det nya sättet att ligga som ändrar allt, kommit ut på Ordfront. Här berättar hon om boken och sin tid på JF.Läs mer

Senaste nytt

Folkhögskollärare och kursansvarig i skönlitterärt skrivande

Vi söker dig som vill ansvara för och undervisa på några av Sveriges mest välrenommerade skrivutbildningar. Här får du chans att utbilda morgondagens författare! Läs mer

Folkhögskollärare i journalistik och skönlitterärt skrivande - vikariat 75 procent

Vi söker dig som vill undervisa på våra journalist- och skrivkurser. Din bakgrund kan se lite olika ut, men vi tror att du är en duktig pedagog och kan det här med berättande.Läs mer

  • Jakobsbergs folkhögskola i sociala medier
  • Till bloggen
  • Instagram
  • Facebook
  • YouTube
  • Twitter
  • Kontakta oss