Kajsa Ekis Ekman berättade om Grekland och ekonomin:
Publicerad 2015-05-05
– UTAN RIKTIG KUNSKAP ÄR VI VÄLDIGT LÄTTLURADE
Kajsa Ekis Ekman, presenterad av rektor Ola Larsson, berättade måndagen 4 maj på Jakobsbergs Folkhögskola för oss i publiken om vad som hänt i Grekland på senare år. Händelsernas koppling till Europas ekonomi och världsekonomin belyste hon också. Föredragsserien ordnas i samarbete med ABF.
– Grekland gick snabbt från ett land med välklädda människor på gatorna till ett land där människor letade efter mat i soptunnorna. Fler är sjuka, fler spelar och dricker, konstaterade Kajsa Ekis Ekman.
Kajsa Ekis Ekman är debattör och författare. Med en bakgrund som aktivist i frågor som klimat, feminism och rasism, ville hon veta vad som hände i Grekland, bakom rubrikerna och reste dit:
– Så fort jag stigit av planet första gången hamnade jag i de stora protestdemonstrationer som inletts. Folk från alla yrkesgrupper paraderade; sjuksköterskor, brandmän, lärare. Alla fick hålla tal, det var bara att ta ett nummer. Det här var 2011. Därefter reste jag dit varje månad i två års tid.
Av 219 miljarder hade 211 gått ur Greklands ekonomi. Man var nu skyldig t ex Spanien stora belopp. "Trojkan" - EU och Internationella Monetära Fonden, IMF, samt Europeiska Centralbanken, ECB - ställde ultimatum till Grekland: "Anpassa er, skär ner på era offentliga utgifter, annars kommer vi att ställa in våra ekonomiska stödpaket". Ibland förverkligades också hoten, Greklands radio och tv stängdes t ex helt vid ett tillfälle.
– Gyllene gryning, det grekiska fascistpartiet, växte vid denna tid, påpekade Kajsa Ekis Ekman. Det fanns folk som pekade på utesovarna, de HIV-smittade med flera och sa: "Blir vi bara av med dem så löser sig allt".
Ekonomi är lätt
– I svenska media stod det att orsaken till landets ekonomiska kris var att grekerna "var lata" eller att landet hade "för stor offentlig sektor". Jag tog på 10 minuter fram OECD-statistik som visade att det var helt fel. Grekerna hör till de som arbetar mest i Europa, har de lägsta lönerna och går senast i pension.
– Jag märkte att många var mycket mer insatta i världsekonomin i Grekland än vad jag var. Jag började sätta mig in i ekonomi ordentligt. Det visade sig att jag varit lurad hela livet! Ekonomi är det lättaste som finns, jämfört med många andra vetenskaper. Men utan kunskap är vi väldigt lättlurade.
Enligt Kajsa Ekis Ekmans åsikt utgör Syrizaregeringen, som nu valts i Grekland, ett hopp, även om hon inte är helt okritisk till den heller:
– Det är ändå första gången ett parti till vänster om socialdemokraterna kommit i regeringsställning i Västeuropa efter andra världskriget.
Henrik Persson,
lärare
Läs mer i Kajsa Ekis Ekmans bok:
"Skulden - eurokrisen sedd från Athen ": http://www.leopardforlag.se/bok/skulden/
Malin Norrback debuterar med roman
Malin Norrback har gått på Jakobsbergs folkhögskolas författarskola sammanlagt i två år: grundkursen 2018/2019 och den skönlitterära projektkursen hösten 2019 samt våren 2021. Nu har hennes debutroman, Tula hem, blivit utgiven (Modernista 2024). Här berättar hon om boken och sin tid på JF.Läs mer
Jag lärde mig prata om mina texter
Sonia Hussain gick skrivkursen för skönlitterära projekt på Jakobsbergs folkhögskola hösten 2021. Nu har hennes debutroman, Borde vara tacksam, blivit publicerad (Bazar förlag 2024). Här berättar hon om boken och sin tid på JF.Läs mer
Jag älskar deadlines
Madelene Edlund gick skrivkursen för skönlitterära projekt på Jakobsbergs folkhögskola hösten 2021. Nu har hennes roman, Vi kom från Johannes, blivit publicerad. Här berättar hon om boken och sin tid på JF.Läs mer
Kvällsföreläsning om Moa & Harry
Den 4 Februari föreläser Ebba Witt-Brattström på Jakobsbergs Folkhögskola om författarparet Moa och Harry Martinson och sin bok "Vi drabbade samman med våra ödens hela bredd".
Ebba Witt-Brattström är pionjär inom den feministiska litteraturvetenskapen och omvärderade Moa Martinsons författarskap i sin doktorsavhandling. Hon har varit professor bl.a på Södertörns högskola, Humboldtuniversitetet i Berlin och Helsingfors universitet.
Föreläsningen är gratis och börjar kl 18.00.
Varmt välkomna!Läs mer
Floristernas lekfulla julutställning
I år bjuder Floristutbildningens elever in dig till en färgsprakande och oväntad tolkning av julen med temat: "Julen upp och ner". Här väntar en utställning fylld av överraskningar, humor och galenskap – en kreativ resa där traditionella julinslag får en lekfull och annorlunda twist.Läs mer