• Till bloggen
  • Instagram
  • Facebook
  • YouTube
  • Twitter
  • Kontakta oss

Lars Gustafsson j:r 91 år gammal avled på julafton

Publicerad 2017-01-17

Minnesord - Lars Gustafsson j:r

På julafton avled Lars Gustafsson j:r 91 år gammal. Lars var medlem i Föreningen Jakobsbergs folkhögskola i nära 70 år. Ingen annan har haft ett så långt medlemskap och ingen annan har heller varit så närvarande i folkhögskolans verksamhet som Lars under decennier. Han var också styrelseledamot under några år i början av 1970-talet, liksom sin far på 1940- och 50-talet.

Lars Gustafsson j:r och hans far, Lars Gustafsson, båda mycket framträdande och ledande  kommunalpolitiker i Järfälla för socialdemokraterna, kan förknippas med Jakobsbergs folkhögskola under hela skolans  historia. Det var skolans grundare och första rektor, Karl Petander, som uppmuntrade några elever och deras vänner att starta ett kooperativt jordbrukslag i Jakobsbergs gårds ekonomibyggnader för att praktisera de kooperativa idéerna som var grunden för Jakobsbergs folkhögskola. Verksamheten pågick under åren 1921-25. Så lockades Lars Gustafsson (s:r) att flytta till Järfälla och då inleddes, efter en kortvarig utflyttning,  också hans politiska arbete för kommunen.

Efter mängder av ordförandeuppdrag i olika nämnder och styrelser blev han kommunfullmäktiges ordförande 1945-54.

Lars Gustafsson j:r var forskare och universitetslärare vid Stockholms universitet. 1969 kom han in i riksdagen och var bl.a. ordförande i riksdagens utbildningsutskott. Han trädde in i Järfällas kommunalpolitik i mitten av 1950-talet och var som ordförande i Järfällas skolstyrelse den som ansvarade för och byggde upp kommunens skolväsende under de viktiga decennierna när Järfälla växte från oansenlig landsbygdskommun till stor förortskommun. Även han blev kommunfullmäktiges ordförande under 1970- och 80-talet.

Det som kommer att leva kvar längst av  Lars Gustafssons många  insatser är hans utforskande av Järfällas historia. Inga dokument, inga arkivhandlingar kring Järfällas historia och alla de människor som verkade här undgick honom. Här var det den noggranna forskaren som lyfte fram det som undgick andra och som inte hade hans ihärdighet och uthållighet. Det gör att få kommuner är så väl dokumenterade som Järfälla. Till skillnad från många historieskrivare intresserade han sig från början för de fattigaste, torparna, arbetarna utan att för den skull lämna godsägarna och de makthavande. Här var han en föregångare. Hans sista projekt var kvinnorna och kontoristerna i den kommunala förvaltningen. Järfällaboken, som Lars var ensamförfattare till, och som kom ut i sin första upplaga 1957, är den grundläggande handboken. Senare skrifter är bl.a. Järfällaboken II. Otaliga är de artiklar Lars publicerat i Järfälla Hembygdsblads under sin nu 40 åriga utgivningstid kring människor, miljöer, byggnader och samhällen. Hans artiklar om torp i Järfälla samlade Järfälla hembygdsföreningen i en skrift till Lars 90-årsdag 2015.

Järfälla Kommuns Bildarkiv är Lars Gustafsson skapelse, en unik tillgång för alla historieintresserade. I digitaliserad form via kommunens hemsida  kan var och en botanisera i olika skeden av Järfällas historia.

Självklart var Lars med och startade Järfälla Hembygdsförening och var både vice ordförande under uppbyggnadsåren och sedan ordförande i början av 2000-talet.

Det var alltid upplivande och lärorikt att resonera med Lars kring kommunens historia, kulturminnesfrågor, all sorts politik, människor, folkbildning  - och Jakobsbergs folkhögskola. Ett helt eget universitet är nu nedlagt. Men orden och bilderna finns kvar.

Göran Hillman
Ordförande Jakobsberg Folkhögskola

Möt en i personalen

Marie Pernebring

Styrelseledamot

Läs mer om

Senaste inläggen

Malin Norrback debuterar med roman

Malin Norrback har gått på Jakobsbergs folkhögskolas författarskola sammanlagt i två år: grundkursen 2018/2019 och den skönlitterära projektkursen hösten 2019 samt våren 2021. Nu har hennes debutroman, Tula hem, blivit utgiven (Modernista 2024). Här berättar hon om boken och sin tid på JF.Läs mer

Jag lärde mig prata om mina texter

Sonia Hussain gick skrivkursen för skönlitterära projekt på Jakobsbergs folkhögskola hösten 2021. Nu har hennes debutroman, Borde vara tacksam, blivit publicerad (Bazar förlag 2024). Här berättar hon om boken och sin tid på JF.Läs mer

Jag älskar deadlines

Madelene Edlund gick skrivkursen för skönlitterära projekt på Jakobsbergs folkhögskola hösten 2021. Nu har hennes roman, Vi kom från Johannes, blivit publicerad. Här berättar hon om boken och sin tid på JF.Läs mer

Senaste nytt

Kvällsföreläsning om Moa & Harry

Den 4 Februari föreläser Ebba Witt-Brattström på Jakobsbergs Folkhögskola om författarparet Moa och Harry Martinson och sin bok "Vi drabbade samman med våra ödens hela bredd".
Ebba Witt-Brattström är pionjär inom den feministiska litteraturvetenskapen och omvärderade Moa Martinsons författarskap i sin doktorsavhandling. Hon har varit professor bl.a på Södertörns högskola, Humboldtuniversitetet i Berlin och Helsingfors universitet.
Föreläsningen är gratis och börjar kl 18.00.
Varmt välkomna!Läs mer

Floristernas lekfulla julutställning

I år bjuder Floristutbildningens elever in dig till en färgsprakande och oväntad tolkning av julen med temat: "Julen upp och ner". Här väntar en utställning fylld av överraskningar, humor och galenskap – en kreativ resa där traditionella julinslag får en lekfull och annorlunda twist.Läs mer

  • Jakobsbergs folkhögskola i sociala medier
  • Till bloggen
  • Instagram
  • Facebook
  • YouTube
  • Twitter
  • Kontakta oss