• Till bloggen
  • Instagram
  • Facebook
  • YouTube
  • Twitter
  • Kontakta oss

Löpeld genom Stockholms förorter

Publicerad 2013-05-22

De senaste nätternas oroligheter i Husby har nu spridit sig till flera av Stockholms förorter. Norsborg, Kista, Skärholmen och Jakobsberg är några av de områden som under natten till onsdag drabbats av bilbränder och skadegörelse.

Det var natten till måndag som kravaller startade i Husby. Den 12 maj sköts en 69-årig man till döds av polisen efter att han uppträtt hotfullt med en machete. Händelsen upprörde många Husbybor som menar att polisen bedrev övervåld. Polisen anklagades även för felaktiga uppgifter om hur mannen avled, något som Lars Byström, presstalesman vid Stockholmspolisen bekräftat för Ekot.

Polisen gick ut med uppgifter att mannen körts med ambulans till sjukhus vid 21-tiden, där han senare ska ha avlidit av sina skador. Det visade sig att mannen i själva verket avled på plats och transporterades bort senare under natten i likbil.

– Jag beklagar att vi gick ut med fel uppgifter. Jag tar på mig det. Det är en kommunikationsmiss, säger Lars Byström.

Många anser att detta är gnistan som fick missnöjet att blossa upp, men att problemen sträcker sig långt bortom dödsskjutningen.

–  Det som har hänt här konkret är inte själva problemet. När människor känner sig mindervärdiga och som bimedborgare skapas en frustration och så fort tillfälle ges uttrycker man det, säger Husbybon Zarghun, 50.

Det är inte bara i Husby invånare känner frustration. Problematiken med arbetslöshet och misslyckad integrationspolitik finns i många av Stockholms förorter. Kanske är det en av orsakerna till den spridning som skett under natten.  

I Jakobsberg attackerades polishuset och ett tiotal bilar sattes i brand. När polisen kom till platsen möttes de av stenkastning och flera rutor i centrum krossades. Många upprörda människor var samlade men stämningen var trots det relativt lugn.

En 34-årig man, som vill vara anonym, berättade i brandröken under natten att han är mycket orolig över orsakerna till varför detta sker. På så sätt tycker han att det är bra när det tar uttryck på detta sätt för att problemen kanske då kommer att uppmärksammas. Han inser samtidigt att det inte låter särskilt bra att säga det högt.

–  Nu ser folk att vi har problem i förorterna. Det är det här vi har tjatat om i 30 år, den sociala misären, segregationen och utanförskapet. Om inte det är ett problem, varsågod – här får ni ett problem, säger han.

Mona Johansson, informationsansvarig vid Norrorts polismästardistrikt berättar på onsdagen att polisen tar upploppen på väldigt stort allvar.

– Vi har nu ökat synligheten, pratat med de drabbade och försöker på alla sätt få en kontakt med föreningarna i områdena. Det handlar om att skada så få som möjligt. Men det som händer just nu är inte bara polisens problem, utan allas, säger hon.

Emma Lundgren
Miranda Wink
Reportagelinjen

Möt en i personalen

Christel Bridal

Styrelseledamot

Läs mer om

Senaste inläggen

Jag älskar deadlines

Madelene Edlund gick skrivkursen för skönlitterära projekt på Jakobsbergs folkhögskola hösten 2021. Nu har hennes roman, Vi kom från Johannes, blivit publicerad. Här berättar hon om boken och sin tid på JF.Läs mer

Jag fick självförtroende som författare

Beatrice Karinsdotter gick skrivkursen för berättande facklitteratur på Jakobsbergs folkhögskola våren 2020. Nu har hennes bok, Vilsna själars paradis – En sann historia. Mina år i tantrasektens innersta krets, kommit ut på Norstedts. Här berättar hon om boken och sin tid på JF.Läs mer

Personlig utveckling & kompetenshöjning.

Marika Smith gick skrivkursen för berättande facklitteratur på Jakobsbergs folkhögskola 2018–2019. Nu har hennes bok, Buffésex – Det nya sättet att ligga som ändrar allt, kommit ut på Ordfront. Här berättar hon om boken och sin tid på JF.Läs mer

Senaste nytt

Extrajobb som lärare?

Intresserad av pedagogik, folkhögskola och vuxenutbildning? Vi söker skickliga timvikarier till vår vikariepool, framför allt inom matematik, fysik, kemi och engelska.Läs mer

9 december: Kulturkanon med Lars Trägårdh

Gratis kvällsföreläsning kl 18.00 på Jakobsbergs folkhögskola. Mer info kommer.Läs mer

  • Jakobsbergs folkhögskola i sociala medier
  • Till bloggen
  • Instagram
  • Facebook
  • YouTube
  • Twitter
  • Kontakta oss