Löpeld genom Stockholms förorter
Publicerad 2013-05-22
De senaste nätternas oroligheter i Husby har nu spridit sig till flera av Stockholms förorter. Norsborg, Kista, Skärholmen och Jakobsberg är några av de områden som under natten till onsdag drabbats av bilbränder och skadegörelse.
Det var natten till måndag som kravaller startade i Husby. Den 12 maj sköts en 69-årig man till döds av polisen efter att han uppträtt hotfullt med en machete. Händelsen upprörde många Husbybor som menar att polisen bedrev övervåld. Polisen anklagades även för felaktiga uppgifter om hur mannen avled, något som Lars Byström, presstalesman vid Stockholmspolisen bekräftat för Ekot.
Polisen gick ut med uppgifter att mannen körts med ambulans till sjukhus vid 21-tiden, där han senare ska ha avlidit av sina skador. Det visade sig att mannen i själva verket avled på plats och transporterades bort senare under natten i likbil.
– Jag beklagar att vi gick ut med fel uppgifter. Jag tar på mig det. Det är en kommunikationsmiss, säger Lars Byström.
Många anser att detta är gnistan som fick missnöjet att blossa upp, men att problemen sträcker sig långt bortom dödsskjutningen.
– Det som har hänt här konkret är inte själva problemet. När människor känner sig mindervärdiga och som bimedborgare skapas en frustration och så fort tillfälle ges uttrycker man det, säger Husbybon Zarghun, 50.
Det är inte bara i Husby invånare känner frustration. Problematiken med arbetslöshet och misslyckad integrationspolitik finns i många av Stockholms förorter. Kanske är det en av orsakerna till den spridning som skett under natten.
I Jakobsberg attackerades polishuset och ett tiotal bilar sattes i brand. När polisen kom till platsen möttes de av stenkastning och flera rutor i centrum krossades. Många upprörda människor var samlade men stämningen var trots det relativt lugn.
En 34-årig man, som vill vara anonym, berättade i brandröken under natten att han är mycket orolig över orsakerna till varför detta sker. På så sätt tycker han att det är bra när det tar uttryck på detta sätt för att problemen kanske då kommer att uppmärksammas. Han inser samtidigt att det inte låter särskilt bra att säga det högt.
– Nu ser folk att vi har problem i förorterna. Det är det här vi har tjatat om i 30 år, den sociala misären, segregationen och utanförskapet. Om inte det är ett problem, varsågod – här får ni ett problem, säger han.
Mona Johansson, informationsansvarig vid Norrorts polismästardistrikt berättar på onsdagen att polisen tar upploppen på väldigt stort allvar.
– Vi har nu ökat synligheten, pratat med de drabbade och försöker på alla sätt få en kontakt med föreningarna i områdena. Det handlar om att skada så få som möjligt. Men det som händer just nu är inte bara polisens problem, utan allas, säger hon.
Emma Lundgren
Miranda Wink
Reportagelinjen
Malin Norrback debuterar med roman
Malin Norrback har gått på Jakobsbergs folkhögskolas författarskola sammanlagt i två år: grundkursen 2018/2019 och den skönlitterära projektkursen hösten 2019 samt våren 2021. Nu har hennes debutroman, Tula hem, blivit utgiven (Modernista 2024). Här berättar hon om boken och sin tid på JF.Läs mer
Jag lärde mig prata om mina texter
Sonia Hussain gick skrivkursen för skönlitterära projekt på Jakobsbergs folkhögskola hösten 2021. Nu har hennes debutroman, Borde vara tacksam, blivit publicerad (Bazar förlag 2024). Här berättar hon om boken och sin tid på JF.Läs mer
Jag älskar deadlines
Madelene Edlund gick skrivkursen för skönlitterära projekt på Jakobsbergs folkhögskola hösten 2021. Nu har hennes roman, Vi kom från Johannes, blivit publicerad. Här berättar hon om boken och sin tid på JF.Läs mer
Kvällsföreläsning om Moa & Harry
Den 4 Februari föreläser Ebba Witt-Brattström på Jakobsbergs Folkhögskola om författarparet Moa och Harry Martinson och sin bok "Vi drabbade samman med våra ödens hela bredd".
Ebba Witt-Brattström är pionjär inom den feministiska litteraturvetenskapen och omvärderade Moa Martinsons författarskap i sin doktorsavhandling. Hon har varit professor bl.a på Södertörns högskola, Humboldtuniversitetet i Berlin och Helsingfors universitet.
Föreläsningen är gratis och börjar kl 18.00.
Varmt välkomna!Läs mer
Floristernas lekfulla julutställning
I år bjuder Floristutbildningens elever in dig till en färgsprakande och oväntad tolkning av julen med temat: "Julen upp och ner". Här väntar en utställning fylld av överraskningar, humor och galenskap – en kreativ resa där traditionella julinslag får en lekfull och annorlunda twist.Läs mer