• Till bloggen
  • Instagram
  • Facebook
  • YouTube
  • Twitter
  • Kontakta oss

Martina Cederqvist - Frilansande journalist med fokus på hälsa

Publicerad 2014-03-19

Med journaliststudier i bagaget och ett stort intresse för hälsa kombinerar Martina Cederqvist sin yrkeskarriär med olika uppdrag, något som inte alltid är helt lätt. Journalistbranschen är tuff och Martina tycker att det viktiga är att finna en bra balans i livet.

Det väcker en känsla av nostalgi när gotländska Martina Cederqvist tar emot i köket på 70-tals kollektivet Vita Hästen i Bromma. Inredningen är sliten och i princip varenda centimeter av köksbänkarna är belamrade med prylar och på golvet ligger avslöjande brödsmulor. Köket liknar en scen tagen ur Lukas Moodyssons film "Tillsammans". Vid bordet sitter en av kollektivets tio hyresgäster och äter lunch medan Martina häller upp kaffe med sojamjölk i vita keramikkoppar.

– Jag trivs med att ha möjligheten att välja när jag vill umgås med någon eller vara själv. Visst, blir jag frustrerad över att det ligger saker överallt och att vi inte alltid är så bra på att städa, men jag tycker om att bo i kollektiv.

Samtalet fortsätter på en enkel träbänk ute i den varma solen där vårens första gula och blå krokusar spirar i det glesa gräset. Det har gått fyra år sedan Martina påbörjade studier på reportagelinjen vid Jakobsbergs folkhögskola. Idag har hon eget företag och arbetar huvudsakligen med massage, yoga och som hälsoprofilbedömare. Mellan friskvårdsuppdragen gör hon enstaka frilansuppdrag som journalist.

– Jag har inte lyckats försörja mig på en syssla, men jag är samtidigt ingen affärskvinna heller.

Hon berättar om sitt stora intresse för hälsa och andlighet. Arbetet med friskvård är stimulerande och hon ser ett behov att främja folkhälsan.

– Folk äter skräpmat, stressar, har högt blodtryck och slarvar med fysisk aktivitet och sömn. Ändå sparar företagen in på friskvård, säger Martina Cederqvist. Något som påverkar hennes yogaverksamhet eftersom hon vill arbeta mot företag.

Ungefär en gång i månaden återvänder hon till Jakobsbergs folkhögskola och tränar personalen i dynamisk yoga, något som hon tycker är kul och väcker minnen från reportagelinjen.

– Vi hade kunniga och pålästa lärare. Vi fick skriva mycket och göra många praktiska övningar. Det var här som jag upptäckte att jag kunde skriva och såg en möjlighet att tjäna pengar på det.

Att studera på folkhögskola är något som Martina talar varmt om.

– Det var väldigt kul! Folkhögskola är den bästa studieform som finns.

Förutom gemenskapen så lyfter hon fram tyngdpunkten på de praktiska momenten. Hon rekommenderar också praktikterminen som man kan söka efter reportagelinjen.

– Jag praktiserade på tidningen Hälsa och var även en vecka på en lokaltidning på Gotland. Utbildningen och praktiken var värdefulla erfarenheter som bidrog till att jag fick vikariat på Gotlands media under två somrar.

Hon vill emellertid inte skönmåla verkligheten och beskriver journalistbranschen som tuff.

– Även om jag har sålt artiklar till olika tidskrifter har jag också gjort många obetalda skrivjobb online. Det är ett sätt att hålla igång skrivandet och få arbetsprover. När jag får idéer på reportage skickar jag in dem till olika magasin. Men det tar mycket tid och energi att göra research och skriva synopsis som ofta inte ens blir besvarade av redaktörerna.

Martina måste packa inför en resa till Amsterdam där hon ska delta i en tantrakurs. På en avslutande fråga om framtidsplaner, tvekar hon.

– Förhoppningsvis så lever jag ett enkelt och avslappnat liv. Jag har ett driv, men de senaste åren har varit splittrade arbetsmässigt. Därför skulle jag vilja ha lite mer struktur och stabilare ekonomi än jag har idag. Men jag kommer att följa mitt hjärta för jag vet inget annat sätt.

Text och foto: Sandra Wikberg


Kort om Martina Cederqvist
Ålder: 29 år
Bor: I kollektiv i Bromma
Familj: Mor, far, storebror och storasyster, vilka bor på Gotland
Intressen: Musik är hennes största passion och skriver även egen musik, hälsa samt personlig utveckling.

Motto: "Less is more". Med det förklarar hon att livet är som bäst när hon följer livets flöde, väljer enkelheten och inte kämpar för mycket.

» Här kan du läsa om fler som gått på jakobsbergs folkhögskola.


Möt en i personalen

Sanna Magnusson

Lärare i hälsa, kooperativt ledarskap och samordnare på allmän kurs

Läs mer om

Senaste inläggen

Jag älskar deadlines

Madelene Edlund gick skrivkursen för skönlitterära projekt på Jakobsbergs folkhögskola hösten 2021. Nu har hennes roman, Vi kom från Johannes, blivit publicerad. Här berättar hon om boken och sin tid på JF.Läs mer

Jag fick självförtroende som författare

Beatrice Karinsdotter gick skrivkursen för berättande facklitteratur på Jakobsbergs folkhögskola våren 2020. Nu har hennes bok, Vilsna själars paradis – En sann historia. Mina år i tantrasektens innersta krets, kommit ut på Norstedts. Här berättar hon om boken och sin tid på JF.Läs mer

Personlig utveckling & kompetenshöjning.

Marika Smith gick skrivkursen för berättande facklitteratur på Jakobsbergs folkhögskola 2018–2019. Nu har hennes bok, Buffésex – Det nya sättet att ligga som ändrar allt, kommit ut på Ordfront. Här berättar hon om boken och sin tid på JF.Läs mer

Senaste nytt

Folkhögskollärare och kursansvarig i skönlitterärt skrivande

Vi söker dig som vill ansvara för och undervisa på några av Sveriges mest välrenommerade skrivutbildningar. Här får du chans att utbilda morgondagens författare! Läs mer

Folkhögskollärare i journalistik och skönlitterärt skrivande - vikariat 75 procent

Vi söker dig som vill undervisa på våra journalist- och skrivkurser. Din bakgrund kan se lite olika ut, men vi tror att du är en duktig pedagog och kan det här med berättande.Läs mer

  • Jakobsbergs folkhögskola i sociala medier
  • Till bloggen
  • Instagram
  • Facebook
  • YouTube
  • Twitter
  • Kontakta oss