Martina Cederqvist - Frilansande journalist med fokus på hälsa
Publicerad 2014-03-19
Med journaliststudier i bagaget och ett stort intresse för hälsa kombinerar Martina Cederqvist sin yrkeskarriär med olika uppdrag, något som inte alltid är helt lätt. Journalistbranschen är tuff och Martina tycker att det viktiga är att finna en bra balans i livet.
Det väcker en känsla av nostalgi när gotländska Martina Cederqvist tar emot i köket på 70-tals kollektivet Vita Hästen i Bromma. Inredningen är sliten och i princip varenda centimeter av köksbänkarna är belamrade med prylar och på golvet ligger avslöjande brödsmulor. Köket liknar en scen tagen ur Lukas Moodyssons film "Tillsammans". Vid bordet sitter en av kollektivets tio hyresgäster och äter lunch medan Martina häller upp kaffe med sojamjölk i vita keramikkoppar.
– Jag trivs med att ha möjligheten att välja när jag vill umgås med någon eller vara själv. Visst, blir jag frustrerad över att det ligger saker överallt och att vi inte alltid är så bra på att städa, men jag tycker om att bo i kollektiv.
Samtalet fortsätter på en enkel träbänk ute i den varma solen där vårens första gula och blå krokusar spirar i det glesa gräset. Det har gått fyra år sedan Martina påbörjade studier på reportagelinjen vid Jakobsbergs folkhögskola. Idag har hon eget företag och arbetar huvudsakligen med massage, yoga och som hälsoprofilbedömare. Mellan friskvårdsuppdragen gör hon enstaka frilansuppdrag som journalist.
– Jag har inte lyckats försörja mig på en syssla, men jag är samtidigt ingen affärskvinna heller.
Hon berättar om sitt stora intresse för hälsa och andlighet. Arbetet med friskvård är stimulerande och hon ser ett behov att främja folkhälsan.
– Folk äter skräpmat, stressar, har högt blodtryck och slarvar med fysisk aktivitet och sömn. Ändå sparar företagen in på friskvård, säger Martina Cederqvist. Något som påverkar hennes yogaverksamhet eftersom hon vill arbeta mot företag.
Ungefär en gång i månaden återvänder hon till Jakobsbergs folkhögskola och tränar personalen i dynamisk yoga, något som hon tycker är kul och väcker minnen från reportagelinjen.
– Vi hade kunniga och pålästa lärare. Vi fick skriva mycket och göra många praktiska övningar. Det var här som jag upptäckte att jag kunde skriva och såg en möjlighet att tjäna pengar på det.
Att studera på folkhögskola är något som Martina talar varmt om.
– Det var väldigt kul! Folkhögskola är den bästa studieform som finns.
Förutom gemenskapen så lyfter hon fram tyngdpunkten på de praktiska momenten. Hon rekommenderar också praktikterminen som man kan söka efter reportagelinjen.
– Jag praktiserade på tidningen Hälsa och var även en vecka på en lokaltidning på Gotland. Utbildningen och praktiken var värdefulla erfarenheter som bidrog till att jag fick vikariat på Gotlands media under två somrar.
Hon vill emellertid inte skönmåla verkligheten och beskriver journalistbranschen som tuff.
– Även om jag har sålt artiklar till olika tidskrifter har jag också gjort många obetalda skrivjobb online. Det är ett sätt att hålla igång skrivandet och få arbetsprover. När jag får idéer på reportage skickar jag in dem till olika magasin. Men det tar mycket tid och energi att göra research och skriva synopsis som ofta inte ens blir besvarade av redaktörerna.
Martina måste packa inför en resa till Amsterdam där hon ska delta i en tantrakurs. På en avslutande fråga om framtidsplaner, tvekar hon.
– Förhoppningsvis så lever jag ett enkelt och avslappnat liv. Jag har ett driv, men de senaste åren har varit splittrade arbetsmässigt. Därför skulle jag vilja ha lite mer struktur och stabilare ekonomi än jag har idag. Men jag kommer att följa mitt hjärta för jag vet inget annat sätt.
Text och foto: Sandra Wikberg
Kort om Martina Cederqvist
Ålder: 29 år
Bor: I kollektiv i Bromma
Familj: Mor, far, storebror och storasyster, vilka bor på Gotland
Intressen: Musik är hennes största passion och skriver även egen musik, hälsa samt personlig utveckling.
Motto: "Less is more". Med det förklarar hon att livet är som bäst när hon följer livets flöde, väljer enkelheten och inte kämpar för mycket.
» Här kan du läsa om fler som gått på jakobsbergs folkhögskola.
Malin Norrback debuterar med roman
Malin Norrback har gått på Jakobsbergs folkhögskolas författarskola sammanlagt i två år: grundkursen 2018/2019 och den skönlitterära projektkursen hösten 2019 samt våren 2021. Nu har hennes debutroman, Tula hem, blivit utgiven (Modernista 2024). Här berättar hon om boken och sin tid på JF.Läs mer
Jag lärde mig prata om mina texter
Sonia Hussain gick skrivkursen för skönlitterära projekt på Jakobsbergs folkhögskola hösten 2021. Nu har hennes debutroman, Borde vara tacksam, blivit publicerad (Bazar förlag 2024). Här berättar hon om boken och sin tid på JF.Läs mer
Jag älskar deadlines
Madelene Edlund gick skrivkursen för skönlitterära projekt på Jakobsbergs folkhögskola hösten 2021. Nu har hennes roman, Vi kom från Johannes, blivit publicerad. Här berättar hon om boken och sin tid på JF.Läs mer
Kvällsföreläsning om Moa & Harry
Den 4 Februari föreläser Ebba Witt-Brattström på Jakobsbergs Folkhögskola om författarparet Moa och Harry Martinson och sin bok "Vi drabbade samman med våra ödens hela bredd".
Ebba Witt-Brattström är pionjär inom den feministiska litteraturvetenskapen och omvärderade Moa Martinsons författarskap i sin doktorsavhandling. Hon har varit professor bl.a på Södertörns högskola, Humboldtuniversitetet i Berlin och Helsingfors universitet.
Föreläsningen är gratis och börjar kl 18.00.
Varmt välkomna!Läs mer
Floristernas lekfulla julutställning
I år bjuder Floristutbildningens elever in dig till en färgsprakande och oväntad tolkning av julen med temat: "Julen upp och ner". Här väntar en utställning fylld av överraskningar, humor och galenskap – en kreativ resa där traditionella julinslag får en lekfull och annorlunda twist.Läs mer