Massage på schemat
Publicerad 2014-03-27
I rummet bredvid Höga Salen på Jakobsbergs Folkhögskola finns massagebänkar uppradade. Här är skolans hälsostudenter samlade. Många läser kursen ”Hälsoutvecklare” för att sedan fortsätta med påbyggnadskursen ”Cert. Personlig Tränare (PT) och massör”.
– De har precis börjat med massagen, det är andra dagen. Totalt kommer de att ha 40 timmar nu i vår för att få grunderna i svensk massage. Under hösten fortsätter vi med 200 timmar för att gå djupare i ämnet och kunna bli certifierade, säger kursledaren Johan Wahlberg.
På tavlan står massagebegrepp som efflurage, petrissage, saxningar, friktioner, kantning och töjningar.
– Det är helt fantastiskt att börja med massage. Det är harmoniskt. Vi tänker professionellt så då går tiden fort. Sen har vi en bra bänk och massageposition, säger Josefine Sundvisson.
Josefin tycker också det är en fördel att studenterna också själva får massage hälften av lektionerna.
– Det är jätteskönt! Nedre delen av ryggen är skönare än nacken. Nästa vecka börjar vi med rumpa och ben, det blir spännande, säger Arantza Larsson.
Text och bild Carin Emenius
Malin Norrback debuterar med roman
Malin Norrback har gått på Jakobsbergs folkhögskolas författarskola sammanlagt i två år: grundkursen 2018/2019 och den skönlitterära projektkursen hösten 2019 samt våren 2021. Nu har hennes debutroman, Tula hem, blivit utgiven (Modernista 2024). Här berättar hon om boken och sin tid på JF.Läs mer
Jag lärde mig prata om mina texter
Sonia Hussain gick skrivkursen för skönlitterära projekt på Jakobsbergs folkhögskola hösten 2021. Nu har hennes debutroman, Borde vara tacksam, blivit publicerad (Bazar förlag 2024). Här berättar hon om boken och sin tid på JF.Läs mer
Jag älskar deadlines
Madelene Edlund gick skrivkursen för skönlitterära projekt på Jakobsbergs folkhögskola hösten 2021. Nu har hennes roman, Vi kom från Johannes, blivit publicerad. Här berättar hon om boken och sin tid på JF.Läs mer
Kvällsföreläsning om Moa & Harry
Den 4 Februari föreläser Ebba Witt-Brattström på Jakobsbergs Folkhögskola om författarparet Moa och Harry Martinson och sin bok "Vi drabbade samman med våra ödens hela bredd".
Ebba Witt-Brattström är pionjär inom den feministiska litteraturvetenskapen och omvärderade Moa Martinsons författarskap i sin doktorsavhandling. Hon har varit professor bl.a på Södertörns högskola, Humboldtuniversitetet i Berlin och Helsingfors universitet.
Föreläsningen är gratis och börjar kl 18.00.
Varmt välkomna!Läs mer
Floristernas lekfulla julutställning
I år bjuder Floristutbildningens elever in dig till en färgsprakande och oväntad tolkning av julen med temat: "Julen upp och ner". Här väntar en utställning fylld av överraskningar, humor och galenskap – en kreativ resa där traditionella julinslag får en lekfull och annorlunda twist.Läs mer