• Till bloggen
  • Instagram
  • Facebook
  • YouTube
  • Twitter
  • Kontakta oss

Min Palm - nr 2

Publicerad 2017-11-16

Jag hade just flyttat till Södertälje när jag i DN fick se en notis om ett berättarkafé på Skeppsholmen, anordnat av en förening som hette Liv i Sverige. Det här var någon gång i mitten av 80-talet.

På Skeppsholmen hamnade jag rakt in i ett sammanhang som jag genast kände att jag ville tillhöra. Den reslige mannen, som presenterade sig som Göran Palm och vars namn jag kände igen från några av bokryggarna hemma i mina föräldrars bokhylla, utstrålade en människosyn som jag omedelbart kände mig både trygg och hemma i.

Vi, en brokig skara med helt olika livserfarenheter, hade samlats i gamla minverkstaden på Folkkulturcentrum. Göran Palm fick, genom sitt sätt att vara, även den mest tillbakadragna att våga öppna munnen och andra att våga lyssna. Han fick oss att känna att våra upplevelser är värda något, alldeles av egen kraft och utan att vägas och jämföras med andras. Själv var han oreserverat intresserad av allas berättelser.

Medan den ena historien avlöste den den andra pilade en råtta fram och tillbaks på den gamla traversen ovanför våra huvuden. Hon stannade upp då och då och kikade ner på mig, som i samförstånd. Hon skulle inte störa om jag kunde låta bli att röja hennes existens. Och störd ville jag för allt i världen inte att kvällen skulle bli. Länge behöll jag också henne för mig själv.

Länge dröjde det emellertid inte innan jag gick med i Liv i Sverige, valdes in i styrelsen och så småningom fick det stora förtroendet att ta över ordförandeklubban efter Göran Palm. Men om det visste jag förstås ingenting när jag satt där och såg råttan på traversen och bara njöt av stämningen, av alla upplevelser jag fick ta del av och av Göran Palm som ordfördelare.

Oktober 2017
Ingrid Sjökvist, ordförande i Liv i Sverige

”Min Palm” är en stafett där olika personer väljer ut en text, en bok av Göran Palm, eller ett intryck. Först ut var Gunnel Ottenby. Här kommer nr 2. Texter finns också att läsa på skolans hemsida under rubriken ”Om skolan/Göran Palm”.

Möt en i personalen

Nicklas Lindström

Fysioterapeut, PT, lärare i träningslära

Läs mer om

Senaste inläggen

Malin Norrback debuterar med roman

Malin Norrback har gått på Jakobsbergs folkhögskolas författarskola sammanlagt i två år: grundkursen 2018/2019 och den skönlitterära projektkursen hösten 2019 samt våren 2021. Nu har hennes debutroman, Tula hem, blivit utgiven (Modernista 2024). Här berättar hon om boken och sin tid på JF.Läs mer

Jag lärde mig prata om mina texter

Sonia Hussain gick skrivkursen för skönlitterära projekt på Jakobsbergs folkhögskola hösten 2021. Nu har hennes debutroman, Borde vara tacksam, blivit publicerad (Bazar förlag 2024). Här berättar hon om boken och sin tid på JF.Läs mer

Jag älskar deadlines

Madelene Edlund gick skrivkursen för skönlitterära projekt på Jakobsbergs folkhögskola hösten 2021. Nu har hennes roman, Vi kom från Johannes, blivit publicerad. Här berättar hon om boken och sin tid på JF.Läs mer

Senaste nytt

Kvällsföreläsning om Moa & Harry

Den 4 Februari föreläser Ebba Witt-Brattström på Jakobsbergs Folkhögskola om författarparet Moa och Harry Martinson och sin bok "Vi drabbade samman med våra ödens hela bredd".
Ebba Witt-Brattström är pionjär inom den feministiska litteraturvetenskapen och omvärderade Moa Martinsons författarskap i sin doktorsavhandling. Hon har varit professor bl.a på Södertörns högskola, Humboldtuniversitetet i Berlin och Helsingfors universitet.
Föreläsningen är gratis och börjar kl 18.00.
Varmt välkomna!Läs mer

Floristernas lekfulla julutställning

I år bjuder Floristutbildningens elever in dig till en färgsprakande och oväntad tolkning av julen med temat: "Julen upp och ner". Här väntar en utställning fylld av överraskningar, humor och galenskap – en kreativ resa där traditionella julinslag får en lekfull och annorlunda twist.Läs mer

  • Jakobsbergs folkhögskola i sociala medier
  • Till bloggen
  • Instagram
  • Facebook
  • YouTube
  • Twitter
  • Kontakta oss