• Till bloggen
  • Instagram
  • Facebook
  • YouTube
  • Twitter
  • Kontakta oss

Seniorerna mitt ibland SvDs digitala plattformar

Publicerad 2014-10-17

Häromveckan besökte seniorkursen ”De nya medierna” Svenska Dagbladets redaktion. Det som många trodde var en tidning visade sig vara mest olika digitala uttrycksmedel.

– Idag är det mobilen som är vårt första fokus. Vi vet att våra läsare börjar läsa runt 6.30. Sen dalar det tills nästa peak som är mellan 22 och 23, berättar redaktionschefen Olle Zachrison.

Han uppskattar att SvDs app har runt fem miljoner klick varje vecka

– Det kan låta mycket, men det är vad Aftonbladet når upp till dagligen.

Papperstidningen som funnits sedan 1884 minskar stadigt. SvD har nu uppemot170.000 prenumeranter med digital access. Ungefär 85 procent (140.000) har loggat in minst en gång. Uppemot 12.000 har enbart en digital prenumeration.

Olle Zachrison betonar att SvD arbetar med en journalistik i förändring med en integrerad redaktion, där alla arbetar med både ”print” (papperstidningen) och det digitala. Han talar om planerad digital journalistik, där det digital ofta ger stoff till papperstidningen. Begreppet ”crowdsourcing” eller läsardeltagande blir allt viktigare.

– Vi bad alla läsarna tala om vad de hade för boräntor (april 2012). Vi fick 10.000 svar. Materialet använde vi sedan för särskilda räntekartor. Läsare som hade höga räntor kunde då se att en annan läsare hade lägre och kunde gå till banken och förhandla.

SvD satsar också på TV och liverapportering:

– Vi måste vara bra i just den stunden när det händer. Därför utvecklas SvD alltmer från ett journalistiskt företag till ett teknikföretag.

SvD satsar även på Facebook och tester, som Olle Zachrison kallar ”gameification”. Inför valet genomfördes testen ”Vilken historisk politiker är du mest lik?” 55.000 gjorde testet på en dag.

Holger Nilén

Möt en i personalen

Johan Wahlberg

Bitr. rektor

Läs mer om

Senaste inläggen

Malin Norrback debuterar med roman

Malin Norrback har gått på Jakobsbergs folkhögskolas författarskola sammanlagt i två år: grundkursen 2018/2019 och den skönlitterära projektkursen hösten 2019 samt våren 2021. Nu har hennes debutroman, Tula hem, blivit utgiven (Modernista 2024). Här berättar hon om boken och sin tid på JF.Läs mer

Jag lärde mig prata om mina texter

Sonia Hussain gick skrivkursen för skönlitterära projekt på Jakobsbergs folkhögskola hösten 2021. Nu har hennes debutroman, Borde vara tacksam, blivit publicerad (Bazar förlag 2024). Här berättar hon om boken och sin tid på JF.Läs mer

Jag älskar deadlines

Madelene Edlund gick skrivkursen för skönlitterära projekt på Jakobsbergs folkhögskola hösten 2021. Nu har hennes roman, Vi kom från Johannes, blivit publicerad. Här berättar hon om boken och sin tid på JF.Läs mer

Senaste nytt

Kvällsföreläsning om Moa & Harry

Den 4 Februari föreläser Ebba Witt-Brattström på Jakobsbergs Folkhögskola om författarparet Moa och Harry Martinson och sin bok "Vi drabbade samman med våra ödens hela bredd".
Ebba Witt-Brattström är pionjär inom den feministiska litteraturvetenskapen och omvärderade Moa Martinsons författarskap i sin doktorsavhandling. Hon har varit professor bl.a på Södertörns högskola, Humboldtuniversitetet i Berlin och Helsingfors universitet.
Föreläsningen är gratis och börjar kl 18.00.
Varmt välkomna!Läs mer

Floristernas lekfulla julutställning

I år bjuder Floristutbildningens elever in dig till en färgsprakande och oväntad tolkning av julen med temat: "Julen upp och ner". Här väntar en utställning fylld av överraskningar, humor och galenskap – en kreativ resa där traditionella julinslag får en lekfull och annorlunda twist.Läs mer

  • Jakobsbergs folkhögskola i sociala medier
  • Till bloggen
  • Instagram
  • Facebook
  • YouTube
  • Twitter
  • Kontakta oss