• Till bloggen
  • Instagram
  • Facebook
  • YouTube
  • Twitter
  • Kontakta oss

Svante Ekberg – krögaren som blev radiojournalist

Publicerad 2015-01-23

Mat är ett av Svante Ekbergs stora intressen, men så har han både drivit krog och producerat rapsolja. Med hjälp av Jakobsbergs folkhögskola sadlade han om och bytte köket mot radiostudion på Sveriges Radio.

Vad sysslade du med innan du började på Jakobsbergs Folkhögskola?

– Jag hade i många år arbetat som marknadschef inom sport och modebranschen.
Även förverkligat en av mina stora drömmar om att få driva en egen restaurang.

Hur var det att studera på Reportagelinjen?

– Det var en rolig tid, en väldigt rolig och jag har Reportagelinjen helt att tacka för min nya karriär.
Förutom alla roliga, intensiva och lärorika samtal och diskussioner i klassrummet, många timmar i radiostudion och fixande och trixande i datasalen så tar jag med mig att jag träffade vänner för livet på Reportagelinjen.

Hur var det att gå på Jakobsbergs folkhögskola?

– Jag ser tillbaka på Jakobsbergs folkhögskola med glädje. Där upplevde jag en gemenskap som jag nästan aldrig tidigare varit med om. Mellan elever i alla olika linjer, lärare och annan personal. Stämningen och sammanhållningen var något extra.
Min favoritstund på dagen var nog ändå lunchen, trevligt att samlas i matsalen och äta lunch tillsammans med lärare och alla andra elever på skolan.
Att maten var vällagad och god gjorde så klart sitt till.

Vad arbetar du med idag?

– Jag är på Sveriges Radio, där jag arbetar som programledare på P4.
Ett vansinnigt roligt arbete.
Jag fick jobb på SR samma dag som jag slutade på "Jakan".

Berätta lite kort om ditt matintresse!

– Det har gått från att gilla mat, till en hobby till numer något som tagit över mitt liv.
Jag tänker på mat nästan all vaken tid. Och då mer på att laga den än att äta densamma.
Att laga mat är min terapi jag kan stå och röra i en brunsås i timmar utan att tänka på något annat än att såsen ska bli så god som möjligt. Då mår jag som allra bäst.

Vad är din absoluta favoriträtt?

– Kan inte sätta fingret på en specifik rätt. Jag älskar mat i alla former. Allt från ostron till falukorv.
Så länge det är lagat med bra råvaror och ett stort hjärta.
Slarvig mat är det värsta jag vet!

» Här kan du läsa om fler som gått på jakobsbergs folkhögskola.

Möt en i personalen

Beata Hansson

Styrelseledamot

Läs mer om

Senaste inläggen

Jag älskar deadlines

Madelene Edlund gick skrivkursen för skönlitterära projekt på Jakobsbergs folkhögskola hösten 2021. Nu har hennes roman, Vi kom från Johannes, blivit publicerad. Här berättar hon om boken och sin tid på JF.Läs mer

Jag fick självförtroende som författare

Beatrice Karinsdotter gick skrivkursen för berättande facklitteratur på Jakobsbergs folkhögskola våren 2020. Nu har hennes bok, Vilsna själars paradis – En sann historia. Mina år i tantrasektens innersta krets, kommit ut på Norstedts. Här berättar hon om boken och sin tid på JF.Läs mer

Personlig utveckling & kompetenshöjning.

Marika Smith gick skrivkursen för berättande facklitteratur på Jakobsbergs folkhögskola 2018–2019. Nu har hennes bok, Buffésex – Det nya sättet att ligga som ändrar allt, kommit ut på Ordfront. Här berättar hon om boken och sin tid på JF.Läs mer

Senaste nytt

Folkhögskollärare och kursansvarig i skönlitterärt skrivande

Vi söker dig som vill ansvara för och undervisa på några av Sveriges mest välrenommerade skrivutbildningar. Här får du chans att utbilda morgondagens författare! Läs mer

Folkhögskollärare i journalistik och skönlitterärt skrivande - vikariat 75 procent

Vi söker dig som vill undervisa på våra journalist- och skrivkurser. Din bakgrund kan se lite olika ut, men vi tror att du är en duktig pedagog och kan det här med berättande.Läs mer

  • Jakobsbergs folkhögskola i sociala medier
  • Till bloggen
  • Instagram
  • Facebook
  • YouTube
  • Twitter
  • Kontakta oss