Svante Ekberg – krögaren som blev radiojournalist
Publicerad 2015-01-23
Mat är ett av Svante Ekbergs stora intressen, men så har han både drivit krog och producerat rapsolja. Med hjälp av Jakobsbergs folkhögskola sadlade han om och bytte köket mot radiostudion på Sveriges Radio.
Vad sysslade du med innan du började på Jakobsbergs Folkhögskola?
– Jag hade i många år arbetat som marknadschef inom sport och modebranschen.
Även förverkligat en av mina stora drömmar om att få driva en egen restaurang.
Hur var det att studera på Reportagelinjen?
– Det var en rolig tid, en väldigt rolig och jag har Reportagelinjen helt att tacka för min nya karriär.
Förutom alla roliga, intensiva och lärorika samtal och diskussioner i klassrummet, många timmar i radiostudion och fixande och trixande i datasalen så tar jag med mig att jag träffade vänner för livet på Reportagelinjen.
Hur var det att gå på Jakobsbergs folkhögskola?
– Jag ser tillbaka på Jakobsbergs folkhögskola med glädje. Där upplevde jag en gemenskap som jag nästan aldrig tidigare varit med om. Mellan elever i alla olika linjer, lärare och annan personal. Stämningen och sammanhållningen var något extra.
Min favoritstund på dagen var nog ändå lunchen, trevligt att samlas i matsalen och äta lunch tillsammans med lärare och alla andra elever på skolan.
Att maten var vällagad och god gjorde så klart sitt till.
Vad arbetar du med idag?
– Jag är på Sveriges Radio, där jag arbetar som programledare på P4.
Ett vansinnigt roligt arbete.
Jag fick jobb på SR samma dag som jag slutade på "Jakan".
Berätta lite kort om ditt matintresse!
– Det har gått från att gilla mat, till en hobby till numer något som tagit över mitt liv.
Jag tänker på mat nästan all vaken tid. Och då mer på att laga den än att äta densamma.
Att laga mat är min terapi jag kan stå och röra i en brunsås i timmar utan att tänka på något annat än att såsen ska bli så god som möjligt. Då mår jag som allra bäst.
Vad är din absoluta favoriträtt?
– Kan inte sätta fingret på en specifik rätt. Jag älskar mat i alla former. Allt från ostron till falukorv.
Så länge det är lagat med bra råvaror och ett stort hjärta.
Slarvig mat är det värsta jag vet!
» Här kan du läsa om fler som gått på jakobsbergs folkhögskola.
Jonas Ask
Kursansvarig på Skriv! – Projekt: Skönlitteratur och Skriv! – Berättande facklitteratur
Malin Norrback debuterar med roman
Malin Norrback har gått på Jakobsbergs folkhögskolas författarskola sammanlagt i två år: grundkursen 2018/2019 och den skönlitterära projektkursen hösten 2019 samt våren 2021. Nu har hennes debutroman, Tula hem, blivit utgiven (Modernista 2024). Här berättar hon om boken och sin tid på JF.Läs mer
Jag lärde mig prata om mina texter
Sonia Hussain gick skrivkursen för skönlitterära projekt på Jakobsbergs folkhögskola hösten 2021. Nu har hennes debutroman, Borde vara tacksam, blivit publicerad (Bazar förlag 2024). Här berättar hon om boken och sin tid på JF.Läs mer
Jag älskar deadlines
Madelene Edlund gick skrivkursen för skönlitterära projekt på Jakobsbergs folkhögskola hösten 2021. Nu har hennes roman, Vi kom från Johannes, blivit publicerad. Här berättar hon om boken och sin tid på JF.Läs mer
Kvällsföreläsning om Moa & Harry
Den 4 Februari föreläser Ebba Witt-Brattström på Jakobsbergs Folkhögskola om författarparet Moa och Harry Martinson och sin bok "Vi drabbade samman med våra ödens hela bredd".
Ebba Witt-Brattström är pionjär inom den feministiska litteraturvetenskapen och omvärderade Moa Martinsons författarskap i sin doktorsavhandling. Hon har varit professor bl.a på Södertörns högskola, Humboldtuniversitetet i Berlin och Helsingfors universitet.
Föreläsningen är gratis och börjar kl 18.00.
Varmt välkomna!Läs mer
Floristernas lekfulla julutställning
I år bjuder Floristutbildningens elever in dig till en färgsprakande och oväntad tolkning av julen med temat: "Julen upp och ner". Här väntar en utställning fylld av överraskningar, humor och galenskap – en kreativ resa där traditionella julinslag får en lekfull och annorlunda twist.Läs mer