• Till bloggen
  • Instagram
  • Facebook
  • YouTube
  • Twitter
  • Kontakta oss

Välkommen till föreningsmöte 7 oktober

Publicerad 2013-09-06

Måndagen den 7 oktober kl. 17.30 äger höstens första föreningsmöte rum.

Redan kl 16.30 är ni välkomna att delta i återinvigningen av huvudbyggnaden, Himlen. Förutom mingel blir det rundvandring för att bese de nyrestaurerade lokalerna på första och andra våningen.

Föreningsmötet som, förutom information om aktuella frågor, tar upp stadgeändringen i andra läsningen, efter beslutet på årsmötet i våras. Vi kommer också att göra fyllnads- och kompletteringsval till styrelsen.

Direkt efter föreningsmötet kl. 18.30 föreläser Sven-Eric Liedman om ”Bildning, folkbildning, utbildning – en nödvändig ekvation”. Liedman, professor em. i idé och lärdomshistoria, har ju varit osedvanligt aktiv i debatten om skolan, utbildningssamhället och folkbildningen under senare år och gav förra året ut boken” Hets!” – om utvecklingen av skolan i Sverige.

STUDIECIRKEL HÖSTEN 2013

Nu i september startar folkhögskolan tillsammans med Coompanion och ABF en studiecirkel kring kooperativa idéer och framtiden. Vi vill ta upp tråden från skolans skapare Karl Petander, för vilken kooperation var en bärande tanke för startandet av Jakobsbergs folkhögskola.

Kooperativa idéer: Från Rochdalepionjärerna till dagens nykooperation

Kooperativa idéer är idag hetare än någonsin internationellt. Även i Sverige ökar intresset att organisera verksamhet och företag på gemensamma och solidariska grunder.

Vi studerar och diskuterar historia, nutid och framtid. Från Robert Owens New Lanark i Skottland till Rocdale-pionjärerna i Manchester och sedan vidare till Sverige.

 Vår egen kooperativa historia med initiativet av landshövdingen von Kraemer, brännvinskungen LO Smiths arbetarringar och sedan den egentliga kooperativa starten med främst konsumentkooperativa föreningar fram till dagens nykooperativa rörelse.

 

Cirkelledare: Kjell Johansson, föreningschef Coop Norrort Medlem och styrelseledamot i Coompanion Sverige.

Plats: Jakobsbergs folkhögskola, sal Brita i huvudbyggnaden.

Arr: Jakobsbergs folkhögskola, Coompanion och ABF.

Datum: Tisdagar kl. 18.30 – 21.00, 10.9, 17.9, 24.9, 8.10, 15.10, 22.10, 29.10.

Anmälan till Anki Carinder (info@jakan.nu eller 08-580 117 40) på Jakobsbergs folkhögskola eller till Camilla Klaesson (08-505 868 47 eller klaesson.camilla@gmail.com) på ABF Norra Stor-Stockholm.

OMBYGGNAD AV HIMLEN

I sommar har skolan varit en byggnadsplats. Huvudbyggnadens – Himlens – första och andra våning har byggts om. Bottenvåningen ska inrymma ett bibliotek som också kan användas till grupprum och enskilda studieplatser. Entrén har fått en ny utformning. På andra planet har internatrummen försvunnit, ett klassrum har fått ny gestaltning, grupprum och arbetsrum för lärarna och kökspersonal har tillkommit. Allt har ritats och färgsatts av Kerstin Skeppstedt, som också var arkitekten bakom ombyggnaden av Arken för ett par år sedan. Så kom till visningen och invigningen vid föreningsmötet den 7 oktober!

FÖRELÄSNINGAR I HÖST

Måndag 7 oktober kl. 18.30: Sven-Eric Liedman ”Bildning, folkbildning, utbildning – en nödvändig ekvation”

Måndag 21 oktober kl. 18.30: Författaren och journalisten Lovisa Lamm Nordenskiöld talar utifrån sin bok "Ambassaden i Paradiset" som handlar om Nordkorea och Sveriges roll på plats i landet.

Måndag 11 november kl 16.30: Vad är konst? Jakobsbergs folkhögskolas konstutbildning tillsammans med konstverksamma bjuder in till ett samtal kring "Vad är konst?".

PERSONAL OCH KURSER

Vid halvårsskiftet gick Lotta Pauli i pension efter 33 år på Jakobsberg och skrivarkursen. Hon har varit en av förgrundspersonerna på skolan i över tre decennier och betytt mycket för skolan och alla skrivare genom åren.

Nya lärare är Felicia Hedström som kommer att arbeta framför allt med reportage-kurserna och som arbetslagsledare för Reportage, Skriv och Senior. Även arbetslaget Friskvård har en ny lärare.  Malin Jonasson kommer att undervisa i hälsa, beteendeämnen, kost mm. men också på andra kurser som t.ex. Allmän kurs.

Kursstarten gick av stapeln enligt planerna. Nytt för i år är att Skriv! projekt, Reportage – praktiktermin och nya kursen Glokala tankesmedjan använder sig av digitala plattformer.  

Många hälsningar
Göran Hillman, ordförande                                          
Ola Larsson, rektor

 

Har du e-post?                                                                                                                         

I så fall vill vi gärna ha den för att kunna förbilliga våra utskick och kanske komma med påminnelser om olika arrangemang. Meddela den i så fall till nedanstående e-postadress.

Kontakta oss:

Ola Larsson, rektor: tel. 08-584 303 82, 070-35 73 814, e-post ola.larsson@jakan.nu  Jakobsbergs folkhögskola, Box 161, 177 23 Järfälla

Göran Hillman, ordförande: tel. 08-580 347 21, 070-491 71 70, e-post goran.hillman@swipnet.se  Skogsvägen 22, 177 40 Järfälla

AnnKatrin Westerlund, vice ordförande: tel. 070-002 7215, e-post annkatrin.westerlund@gmail.com  

Möt en i personalen

Thomas Jonsson

Vaktmästare

Läs mer om

Senaste inläggen

Jag älskar deadlines

Madelene Edlund gick skrivkursen för skönlitterära projekt på Jakobsbergs folkhögskola hösten 2021. Nu har hennes roman, Vi kom från Johannes, blivit publicerad. Här berättar hon om boken och sin tid på JF.Läs mer

Jag fick självförtroende som författare

Beatrice Karinsdotter gick skrivkursen för berättande facklitteratur på Jakobsbergs folkhögskola våren 2020. Nu har hennes bok, Vilsna själars paradis – En sann historia. Mina år i tantrasektens innersta krets, kommit ut på Norstedts. Här berättar hon om boken och sin tid på JF.Läs mer

Personlig utveckling & kompetenshöjning.

Marika Smith gick skrivkursen för berättande facklitteratur på Jakobsbergs folkhögskola 2018–2019. Nu har hennes bok, Buffésex – Det nya sättet att ligga som ändrar allt, kommit ut på Ordfront. Här berättar hon om boken och sin tid på JF.Läs mer

Senaste nytt

Extrajobb som lärare?

Intresserad av pedagogik, folkhögskola och vuxenutbildning? Vi söker skickliga timvikarier till vår vikariepool, framför allt inom matematik, fysik, kemi och engelska.Läs mer

9 december: Kulturkanon med Lars Trägårdh

Gratis kvällsföreläsning kl 18.00 på Jakobsbergs folkhögskola. Mer info kommer.Läs mer

  • Jakobsbergs folkhögskola i sociala medier
  • Till bloggen
  • Instagram
  • Facebook
  • YouTube
  • Twitter
  • Kontakta oss