• Till bloggen
  • Instagram
  • Facebook
  • YouTube
  • Twitter
  • Kontakta oss

"En känsla av gemenskap i ett ensamprojekt"

Publicerad 2019-02-18

Caroline Jonsson är frilansjournalist och författare.

Caroline Jonsson är frilansjournalist och författare.

Caroline Jonsson gick distanskursen "Skriv!–Projekt: Facklitteratur" våren 2018.

Under sin tid på författarskolan arbetade Caroline med boken "Hej, det är jobbigt – till dig som är ung och vill prata anonymt med någon" som kom ut på Dynamo Förlag 2018. 

Här svarar hon på några frågor om vad kursen på Jakobsbsergs folkhögskola gav henne.

När du bestämde dig för att söka, vad var det du behövde hjälp med? 

Jag var halvvägs in i ett stort bokprojekt och efterlyste utomstående testläsare och professionella lärare med yrkesbakgrund. Jag behövde hjälp med att få dela skrivtvivel med andra och professionell vägledning.

Fick du hjälp med det och i så fall hur? 

Mer än jag någonsin hade förväntat mig! Testläsarna – de två eleverna som ingick i min textgrupp, gav textresponser som kompletterade varandra och som höll en nivå som imponerade varje vecka. Att dessutom få feedback från så professionella lärare, det var en gåva.

Vad har du fått ut av kursen som helhet?
En känsla av gemenskap i ett ensamprojekt samt kunskap som jag aldrig hade kunnat läsa mig till.

Var det något som gjorde dig förvånad?
Ja, att jag på riktigt fångades och lärde mig en massa av alla andras bokprojekt och att lärarna var så fantastiskt engagerade.

Något särskilt minne du bär med dig, som du känner betytt extra mycket?

Annica och Johanna som var i min textgrupp har betytt oerhört mycket, och lärarna. Ni skapade en stämning som gav extra kraft när det var motigt. Att få följa de andra deltagarnas bokprojekt på håll gav mig också mycket. Att få vara i ett sammanhang där alla sitter med samma tankar och med liknande problemställningar är helt otroligt hjälpsamt. 

Har kursen betytt något för att du blivit klar med och fått din bok utgiven? Vad i så fall?

Jag var tvungen att hålla en deadline oavsett kursen, men kursen tog mig dit på ett strukturerat sätt och tydliggjorde kontinuerligt vad som behövde stå i fokus.

Skulle du vilja rekommendera kursen till andra?

Ja, och jag kommer söka på nytt om jag får en ny bokidé.

Varför ska man gå den?

Underskatta aldrig din egen hemmablindhet! Hur noga du än tror att du förtydligat och följt en röd tråd, finns alltid en läsare som ställer rätt frågor som förbättrar texten ytterligare. Det enkla är det svåra – och många förlösande enkla råd har besparat mig massa tid och hjälpt mig att fånga fokus.

******************************************************

Vill du också gå "Skriv!–Projekt: Facklitteratur"? Läs mer och ansök digitalt här.

Faktaruta

Ålder: 40 år

Yrke/sysselsättning: Frilansjournalist, driver företaget Textförmedlingen. 

Bostadsort: Bergshamra, Solna

Familj: Partner och två barn

Något som gör dig glad: Samtal, intervjuer och skrivande gör mig genuint glad.

Senaste inläggen

Malin Norrback debuterar med roman

Malin Norrback har gått på Jakobsbergs folkhögskolas författarskola sammanlagt i två år: grundkursen 2018/2019 och den skönlitterära projektkursen hösten 2019 samt våren 2021. Nu har hennes debutroman, Tula hem, blivit utgiven (Modernista 2024). Här berättar hon om boken och sin tid på JF.Läs mer

Jag lärde mig prata om mina texter

Sonia Hussain gick skrivkursen för skönlitterära projekt på Jakobsbergs folkhögskola hösten 2021. Nu har hennes debutroman, Borde vara tacksam, blivit publicerad (Bazar förlag 2024). Här berättar hon om boken och sin tid på JF.Läs mer

Jag älskar deadlines

Madelene Edlund gick skrivkursen för skönlitterära projekt på Jakobsbergs folkhögskola hösten 2021. Nu har hennes roman, Vi kom från Johannes, blivit publicerad. Här berättar hon om boken och sin tid på JF.Läs mer

Senaste nytt

Kvällsföreläsning om Moa & Harry

Den 4 Februari föreläser Ebba Witt-Brattström på Jakobsbergs Folkhögskola om författarparet Moa och Harry Martinson och sin bok "Vi drabbade samman med våra ödens hela bredd".
Ebba Witt-Brattström är pionjär inom den feministiska litteraturvetenskapen och omvärderade Moa Martinsons författarskap i sin doktorsavhandling. Hon har varit professor bl.a på Södertörns högskola, Humboldtuniversitetet i Berlin och Helsingfors universitet.
Föreläsningen är gratis och börjar kl 18.00.
Varmt välkomna!Läs mer

Floristernas lekfulla julutställning

I år bjuder Floristutbildningens elever in dig till en färgsprakande och oväntad tolkning av julen med temat: "Julen upp och ner". Här väntar en utställning fylld av överraskningar, humor och galenskap – en kreativ resa där traditionella julinslag får en lekfull och annorlunda twist.Läs mer

  • Jakobsbergs folkhögskola i sociala medier
  • Till bloggen
  • Instagram
  • Facebook
  • YouTube
  • Twitter
  • Kontakta oss