Journaliststudenten som blev människorättsförsvarare
Publicerad 2017-03-08
Martin L. Fällman har gått reportagekursen på Jakobsbergs folkhögskola. Idag arbetar han som Protection Officer på Civil Rights Defenders. Där har han stor nytta av sin journalistutbildning.
Martin L. Fällman gick reportagekursen år 2013-2014, sedan tidigare har han också en magisterexamen i retorik. Han hoppade dock av reportagelinjen sista veckan för att börja arbeta som Protection Officer på Civil Rights Defenders. Här har Martin två huvuduppgifter. Dels arrangerar han utbildningar inom it-säkerhet för människorättsförsvarare, han har bland annat hållit i utbildningar för Amnesty i Stockholm.
Han är också handläggare för Civil Rights Defenders akutfond. En fond som huvudsakligen används till att ge ekonomiskt stöd åt människorättsförsvarare, aktivister och journalister världen över.
Även om Martin själv inte jobbar som journalist menar han att journalistkunskaperna är väldigt användbara i hans arbete.
– Till exempel måste jag ofta jag ringa folk flera gånger per dag och kämpa för att få tag i vissa personer. Precis som inom journalistyrket är det också många saker jag måste dubbelkolla, säger han.
I rollen som handläggare ingår också mycket skrivande och det skrivande hantverket lär man sig som journalist, förklarar han.
– Jag har också lärt mig att ställa rätt frågor, alltså frågor som kan dra ut svaren ur personer. Det är viktigt att vara kritisk när folk ringer och söker pengar från fonden, alla som söker har tyvärr inte giltiga skäl för att få pengar, säger Martin.
Civil Rights Defenders har också mycket kontakt med media och det är kanske där Martin har som mest användning av sin journalistutbildning.
– Eftersom jag har den utbildningen jag har så vet jag vad journalister behöver på annat sätt. Så jag kan se till att de får riktigt bra citat till sina reportage, säger Martin och skrattar.
"Det var en jävla kul tid rent ut sagt. Vi hade förbaskat roligt, själva lärandet var det roliga, så många olika saker på relativt kort tid, men ändå en väldigt väl upplagd utbildning."
Frågor och Svar
Vad har du för användning av en journalistutbildning i jobbet som Protection Officer?
– Det är väldigt användbart i mitt arbete eftersom det är mycket skrivande, jag fungerar som handläggare för Civil Rights Defenders akutfond. Då måste man kunna kunna ställa rätt frågor till de som söker pengar. Jag får också ringa många samtal varje dag och måste dubbelkolla allt, precis som en journalist gör dagligen.
Hur ser du på framtiden för journalister?
– Jag tror faktiskt att den är ganska god, det kommer bli ett lyf. “Longreads”, alltså långa reportage blir mer och mer populära på nätet och världen bli mer komplex. Då måste det finnas folk som kan förklara. Inte bara folk som kan beskriva ett händelseförlopp utan också folk som kan ställ frågor som När? Var? Hur? Varför? Där behövs journalisterna. Vi är i en övergående process nu, med papperstidningar som lägger ner, men det kommer att stabiliseras tror jag.
Vad skulle du helst vilja jobba med i framtiden?
– Jag tror faktiskt jag är på mitt drömjobb just nu. Jag får resa ungefär 60 dagar om året. Jag jobbar med fantastiska människor och jag för göra saker som har betydelse i världen. I förra veckan mötte han två personer i Bryssel som han hjälpt via akutfonden. Man märker att man gör skillnad.
Jakob Tholin
Namn: Martin L. Fällman
Ålder: 30 år
Yrke: Protection Officer på Civil Rights Defenders
Utbildning: Magisterexamen i Retorik vid Södertörns Högskola, JF:s Reportagelinje: 2013-14
Malin Norrback debuterar med roman
Malin Norrback har gått på Jakobsbergs folkhögskolas författarskola sammanlagt i två år: grundkursen 2018/2019 och den skönlitterära projektkursen hösten 2019 samt våren 2021. Nu har hennes debutroman, Tula hem, blivit utgiven (Modernista 2024). Här berättar hon om boken och sin tid på JF.Läs mer
Jag lärde mig prata om mina texter
Sonia Hussain gick skrivkursen för skönlitterära projekt på Jakobsbergs folkhögskola hösten 2021. Nu har hennes debutroman, Borde vara tacksam, blivit publicerad (Bazar förlag 2024). Här berättar hon om boken och sin tid på JF.Läs mer
Jag älskar deadlines
Madelene Edlund gick skrivkursen för skönlitterära projekt på Jakobsbergs folkhögskola hösten 2021. Nu har hennes roman, Vi kom från Johannes, blivit publicerad. Här berättar hon om boken och sin tid på JF.Läs mer
Kvällsföreläsning om Moa & Harry
Den 4 Februari föreläser Ebba Witt-Brattström på Jakobsbergs Folkhögskola om författarparet Moa och Harry Martinson och sin bok "Vi drabbade samman med våra ödens hela bredd".
Ebba Witt-Brattström är pionjär inom den feministiska litteraturvetenskapen och omvärderade Moa Martinsons författarskap i sin doktorsavhandling. Hon har varit professor bl.a på Södertörns högskola, Humboldtuniversitetet i Berlin och Helsingfors universitet.
Föreläsningen är gratis och börjar kl 18.00.
Varmt välkomna!Läs mer
Floristernas lekfulla julutställning
I år bjuder Floristutbildningens elever in dig till en färgsprakande och oväntad tolkning av julen med temat: "Julen upp och ner". Här väntar en utställning fylld av överraskningar, humor och galenskap – en kreativ resa där traditionella julinslag får en lekfull och annorlunda twist.Läs mer