• Till bloggen
  • Instagram
  • Facebook
  • YouTube
  • Twitter
  • Kontakta oss

"Vi hade mycket att tillföra varandras bokprojekt"

Publicerad 2019-02-18

Katarina Holst Westin gick på JF våren 2018.

Katarina Holst Westin gick på JF våren 2018.

Under sin tid på författarskolan arbetade hon med det manus som skulle bli boken "Sorgens röster" som nu ges ut av Ekström & Garay Förlag (november 2019). 

Här svarar hon på några frågor om boken och vad kursen på Jakobsbsergs folkhögskola gav henne.

Hur känns det nu när boken är färdig och finns att köpa?

– En stor befrielse! Nu lever den ett eget liv och är helt utanför ”mitt system” 

Vad handlar din bok om?

– Det är en intervjubok i vilken 15 personer delger oss sina berättelser om egen upplevd sorg. Hälften kvinnor, hälften män. Hälften plötslig död hälften förväntad. Hälften för länge sedan, hälften relativt nyligen. 

Du har tidigare gått här på författarskolan. Vad gav det dig?

– Jag fick mer hjälp än vad jag kunde drömma om. Både av kursledare och av gruppen. Jag fick hjälp av andras ögon att se det jag inte såg. Och en massa tips och goda råd. För att inte tala om uppmuntran!

Vad fick du ut av kursen som helhet?

– En fördjupad kunskap om hur en bok blir till, intressanta läsupplevelser av mina kurskamraters texter, intressanta tankar och fina möten med spännande människor! Sist men inte minst: en bok att ge ut. Jag är 100-procentigt säker på att den inte hade blivit så bra som jag faktiskt tycker att den till slut blev utan kursen.

Något särskilt minne du bär med dig, som du känner betytt extra mycket?

– Första dagen, precis när vi börjat på kursen och jag står ensam med en kursare och berättar om mitt bokprojekt och hon säger spontant: "Du måste ha ett ANDRUM mellan berättelserna!" Och det var exakt vad jag sedan la in mellan de olika intervjuerna i boken: ordet ANDRUM

Vad är det viktigaste kursen bidragit med som gjort att du blivit klar och fått din bok utgiven?

– Jag fick hjälp med nya perspektiv, struktur och positiv feedback. Allt oumbärligt!

Skulle du kunna rekommendera kursen till andra?

– Absolut! Jag gillade upplägget med distans. Det blev ingen spilltid, det blev i stället mycket effektivt med inlämning av egen text och att arbeta med respons på andras texter.
Jag gillade rytmen i det och var så himla glad över mina kurskompisar vars texter jag jobbade med och som gjorde detsamma med mina. Vi var en grupp där jag tror att vi alla hade mycket att tillföra varandras bokprojekt. 

******************************************************

Vill du också gå "Skriv!–Projekt: Facklitteratur"? Läs mer och ansök digitalt här.

Faktaruta

Yrke/sysselsättning: Lärare och kegitimerad psykolog. Har sedan 1980-talet arbetat med kvalitativa undersökningar.

Något som gör henne glad: Livet!

Senaste inläggen

Malin Norrback debuterar med roman

Malin Norrback har gått på Jakobsbergs folkhögskolas författarskola sammanlagt i två år: grundkursen 2018/2019 och den skönlitterära projektkursen hösten 2019 samt våren 2021. Nu har hennes debutroman, Tula hem, blivit utgiven (Modernista 2024). Här berättar hon om boken och sin tid på JF.Läs mer

Jag lärde mig prata om mina texter

Sonia Hussain gick skrivkursen för skönlitterära projekt på Jakobsbergs folkhögskola hösten 2021. Nu har hennes debutroman, Borde vara tacksam, blivit publicerad (Bazar förlag 2024). Här berättar hon om boken och sin tid på JF.Läs mer

Jag älskar deadlines

Madelene Edlund gick skrivkursen för skönlitterära projekt på Jakobsbergs folkhögskola hösten 2021. Nu har hennes roman, Vi kom från Johannes, blivit publicerad. Här berättar hon om boken och sin tid på JF.Läs mer

Senaste nytt

Kvällsföreläsning om Moa & Harry

Den 4 Februari föreläser Ebba Witt-Brattström på Jakobsbergs Folkhögskola om författarparet Moa och Harry Martinson och sin bok "Vi drabbade samman med våra ödens hela bredd".
Ebba Witt-Brattström är pionjär inom den feministiska litteraturvetenskapen och omvärderade Moa Martinsons författarskap i sin doktorsavhandling. Hon har varit professor bl.a på Södertörns högskola, Humboldtuniversitetet i Berlin och Helsingfors universitet.
Föreläsningen är gratis och börjar kl 18.00.
Varmt välkomna!Läs mer

Floristernas lekfulla julutställning

I år bjuder Floristutbildningens elever in dig till en färgsprakande och oväntad tolkning av julen med temat: "Julen upp och ner". Här väntar en utställning fylld av överraskningar, humor och galenskap – en kreativ resa där traditionella julinslag får en lekfull och annorlunda twist.Läs mer

  • Jakobsbergs folkhögskola i sociala medier
  • Till bloggen
  • Instagram
  • Facebook
  • YouTube
  • Twitter
  • Kontakta oss