Allmän kurs år 1-3
Allmän kurs passar dig som vill bli klar med gymnasiet. Beroende på hur många godkända gymnasiepoäng du har sedan tidigare går du i 1–3 år. Studierna ger dig grundläggande behörigheter så att du kan söka vidare till högskola och universitet.
Allmän kurs – bli klar med gymnasiet
På Allmän kurs läser du 1-3 år beroende på hur många godkända gymnasiepoäng du har sen tidigare eller hur lång arbetslivserfarenhet du har. Studierna är på heltid och du läser ämnen enligt ett schema. Du läser både ämnen som ger grundläggande behörigheter och ämnen som syftar till personlig utveckling. Samhällskunskap och historia läses ämnesövergripande i längre teman. Engelska, matematik och svenska studeras i nivåindelade tvärgrupper. På kursen får du dessutom bildning och möjlighet att utvecklas som människa och samhällsmedborgare.
Lektionerna är lärarledda och varierade. Grupparbeten och diskussioner är en viktig del av undervisningen då samtal och gemenskap står i fokus. Studiernas nivå anpassas efter dina behov och din förmåga, och vi har vissa möjligheter att ge extra stöd i det svenska språket för dig som behöver. Men det är viktigt att du kan ta eget personligt ansvar under din skolgång. Efter avklarad kurs och examen hos oss kan du söka vidare till högre studier.
Grundläggande behörigheter du kan ta under Allmän kurs år 1-3:
Grundskolenivå: Matematik, engelska.
Gymnasienivå: Svenska eller svenska som andraspråk 1, 2 och 3, engelska 5 och 6, matematik 1b, samhällskunskap 1a1, historia 1a1, religionskunskap 1 och naturkunskap 1a1.
Viktigt att veta:
- Du läser alla ämnen som i ett paket och kan inte välja bort något ämne.
- Lunchen är obligatorisk och består huvudsakligen av vegetarisk kost. Du får en faktura fyra gånger per termin där du betalar för lunch samt fika.
Kursinformation
Studietakt
100 % (1-3 år).
Studieform: Närstudier med minst 20 timmar lärarledd undervisning på skolan varje vecka.
CSN-nivå
Gymnasienivå.
Kurstid
7 januari 2025 - 17 december 2025.
Avgifter läsår 24/25
Kursavgift: 1000 kr per termin.
Här ingår bl.a. lån av böcker och annat pedagogiskt material, studiebesök, försäkring, internet, kopiering, temadagar och andra skolgemensamma arrangemang.
Lunch- och fikakostnad: 325 kr per undervisningsvecka.
Betalningsplan med specifikation över kurskostnaderna erhålls vid antagning.
Erbjuds du en plats tackar du ja genom att betala in ett förskott på kursavgiften på 500 kr.
Ansökan
Vi kallar alla sökande till en informationsträff med gruppintervjuer. Därefter sker ett urval och inom två veckor får du veta om du blivit antagen.
Ansök senast 15 november. Reservplats går att söka fram till kursstart.
Bifoga till ansökningshandlingarna:
- Personbevis.
- Grundskole- och gymnasiebetyg.
- Intyg från folkhögskola eller arbetsgivare.
- Ett brev där du berättar om dig själv och varför du vill gå kursen.
Antagningsvillkor
Se informationstexten ovan.
Du måste vara behörig i Svenska eller Svenska som andraspråk Grund för att kunna bli antagen till kursen.
- Kunna delta i det sammanhang och i den pedagogik som folkhögskolan erbjuder.
- Kunna delta i samtliga kursmoment.
Kursansvariga
Fredrik Carlsson
fredrik.carlsson@jakobsbergsfolkhogskola.se
Morgan Sundell
morgan.sundell@jakobsbergsfolkhogskola.se
Johanna Leander
johanna.leander@jakobsbergsfolkhogskola.se
Ruweida Ahmed
ruweida.ahmed@jakobsbergsfolkhogskola.se
Mer information
» Information om ansökan och antagning.
Malin Norrback debuterar med roman
Malin Norrback har gått på Jakobsbergs folkhögskolas författarskola sammanlagt i två år: grundkursen 2018/2019 och den skönlitterära projektkursen hösten 2019 samt våren 2021. Nu har hennes debutroman, Tula hem, blivit utgiven (Modernista 2024). Här berättar hon om boken och sin tid på JF.Läs mer
Jag lärde mig prata om mina texter
Sonia Hussain gick skrivkursen för skönlitterära projekt på Jakobsbergs folkhögskola hösten 2021. Nu har hennes debutroman, Borde vara tacksam, blivit publicerad (Bazar förlag 2024). Här berättar hon om boken och sin tid på JF.Läs mer
Jag älskar deadlines
Madelene Edlund gick skrivkursen för skönlitterära projekt på Jakobsbergs folkhögskola hösten 2021. Nu har hennes roman, Vi kom från Johannes, blivit publicerad. Här berättar hon om boken och sin tid på JF.Läs mer
Kvällsföreläsning om Moa & Harry
Den 4 Februari föreläser Ebba Witt-Brattström på Jakobsbergs Folkhögskola om författarparet Moa och Harry Martinson och sin bok "Vi drabbade samman med våra ödens hela bredd".
Ebba Witt-Brattström är pionjär inom den feministiska litteraturvetenskapen och omvärderade Moa Martinsons författarskap i sin doktorsavhandling. Hon har varit professor bl.a på Södertörns högskola, Humboldtuniversitetet i Berlin och Helsingfors universitet.
Föreläsningen är gratis och börjar kl 18.00.
Varmt välkomna!Läs mer
Floristernas lekfulla julutställning
I år bjuder Floristutbildningens elever in dig till en färgsprakande och oväntad tolkning av julen med temat: "Julen upp och ner". Här väntar en utställning fylld av överraskningar, humor och galenskap – en kreativ resa där traditionella julinslag får en lekfull och annorlunda twist.Läs mer