Allmän kurs - inriktning skrivande och berättande
På allmän kurs med Inriktning skrivande och berättande läser du in gymnasieämnen samtidigt som du utvecklar ditt kreativa skrivande och muntliga berättande.
På allmän kurs Inriktning skrivande och berättande läser du grundläggande gymnasieämnen i en mindre grupp under ett års tid.
Kursens inriktning märks dels i ämnen som historia och samhällskunskap, där du får skriva berättande om historiska händelser och samhällets funktioner.
En dag i veckan viks åt att utveckla din svenska genom främst skrivövningar. Vi berättar om våra liv och erfarenheter, och på så vis lyfter vi och utvecklar språket ytterligare.
I denna kurs utvecklar du ditt språk och din förmåga att uttrycka tankar och idéer på ett levande sätt.
För att lyckas med kursen ska du vara nyfiken, engagerad och ha en vilja att utvecklas. Lärare från allmän kurs och skolans skrivutbildningar leder olika övningar i skrivande, läsning och muntligt berättande. Gemensamma skolaktiviteter ingår i schemat.
Kursen passar dig som:
- Har kommit en bit i dina gymnasiestudier.
- Har behörighet i Svenska 1 eller Svenska som andraspråk 1.
- Har minst ett år kvar på folkhögskolan.
- Vill bli riktigt bra på att skriva, läsa och samtala på svenska.
- Vill utvecklas ytterligare inom tal och skrift genom kreativa skrivövningar och läsning.
Du behöver inte:
- Ha någon särskild förkunskap i skrivande och läsande.
- Vara duktig på att skriva, läsa eller samtala.
Viktigt att veta:
- Du läser alla ämnen i ett paket och kan inte välja bort något ämne.
- Lunchen är obligatorisk och består ofta av vegetarisk kost. Du får en faktura fyra gånger per termin där du betalar för lunch och fika.
Grundläggande behörigheter:
Under året har du möjlighet att läsa flera grundläggande behörigheter, som:
- Grundskolenivå: Matematik, engelska.
- Gymnasienivå: Svenska eller svenska som andraspråk 2 och 3, engelska 5 och 6, matematik 1b, samhällskunskap 1a1, historia 1a1, religionskunskap 1 och naturkunskap 1a1.
Efter kursen får du ett intyg som visar att du fördjupat dig i skrivande och berättande under din studietid. Du får också ett behörighetsintyg som visar hur långt du kommit i dina gymnasiestudier på folkhögskolan. Det kan vara ett steg mot framtida högre studier. Kanske avslutar du dina studier i samband med kursens slut, eller så fortsätter du hos oss för att slutföra din gymnasieexamen på en av våra andra allmänna kurser under kommande terminer.
Kursinformation
Studietakt
100 % (1 år).
Studieform: Närstudier med minst 20 timmar lärarledd undervisning på skolan varje vecka.
CSN-nivå
Gymnasienivå.
Kurstid
21 augusti 2025 - 17 december 2025.
Observera att om du inte tidigare studerat allmän kurs på Jakobsbergs folkhögskola, behöver du fortsätta minst en termin till för att kunna tillgodogöra dig studierna. Kontakta vår studie- och yrkesvägledare för hjälp med hur lång tid du behöver studera.
Avgifter läsår 25/26:
Kursavgift: 1000 kr per termin.
Här ingår bl.a. lån av böcker och annat pedagogiskt material, studiebesök, försäkring, internet, kopiering, temadagar och andra skolgemensamma arrangemang.
Lunch- och fikakostnad: 330 kr per undervisningsvecka.
Betalningsplan med specifikation över kurskostnaderna erhålls vid antagning.
Erbjuds du en plats tackar du ja genom att betala in ett förskott på kursavgiften på 500 kr.
Ansökan
Vi kallar alla sökande till en informationsträff med gruppintervjuer. Därefter sker ett urval och inom två veckor får du veta om du blivit antagen.
Ansök senast 15 april. Reservplats går att söka fram till kursstart.
Bifoga till ansökningshandlingarna:
- Personbevis.
- Grundskole- och gymnasiebetyg.
- Intyg från folkhögskola eller arbetsgivare.
- Ett brev där du berättar om dig själv och varför du vill gå kursen.
Antagningsvillkor
Se informationstexten ovan.
Du måste vara behörig i Svenska eller Svenska som andraspråk 1 för att kunna bli antagen till kursen.
- Kunna delta i det sammanhang och i den pedagogik som folkhögskolan erbjuder.
- Kunna delta i samtliga kursmoment.
Antagningsträff
Kontakt
Kursansvarig:
Fredrik Carlsson
fredrik.carlsson@jakobsbergsfolkhogskola.se
Studie- och yrkesvägsledare:
Morgan Sundell
morgan.sundell@jakobsbergsfolkhogskola.se
Mer information
» Information om ansökan och antagning.
Malin Norrback debuterar med roman
Malin Norrback har gått på Jakobsbergs folkhögskolas författarskola sammanlagt i två år: grundkursen 2018/2019 och den skönlitterära projektkursen hösten 2019 samt våren 2021. Nu har hennes debutroman, Tula hem, blivit utgiven (Modernista 2024). Här berättar hon om boken och sin tid på JF.Läs mer
Jag lärde mig prata om mina texter
Sonia Hussain gick skrivkursen för skönlitterära projekt på Jakobsbergs folkhögskola hösten 2021. Nu har hennes debutroman, Borde vara tacksam, blivit publicerad (Bazar förlag 2024). Här berättar hon om boken och sin tid på JF.Läs mer
Jag älskar deadlines
Madelene Edlund gick skrivkursen för skönlitterära projekt på Jakobsbergs folkhögskola hösten 2021. Nu har hennes roman, Vi kom från Johannes, blivit publicerad. Här berättar hon om boken och sin tid på JF.Läs mer
Lärare i träningslära
Vi söker dig som vill ansvara och undervisa på en av Sverige mest välrenommerade yrkesutbildningar inom hälsa, kost och träning. Din huvudsakliga uppgift blir att undervisa i kurserna till personlig tränare och hälsoutvecklare vilka du kan läsa mer om på vår hemsida. Vi kvalitetssäkras av flera branschorganisationer, vår PT-utbildning är ackrediterad av Active Sweden samt EuropeActive.Läs mer
Kvällsföreläsning om Moa & Harry
Den 4 Februari föreläser Ebba Witt-Brattström på Jakobsbergs Folkhögskola om författarparet Moa och Harry Martinson och sin bok "Vi drabbade samman med våra ödens hela bredd".
Ebba Witt-Brattström är pionjär inom den feministiska litteraturvetenskapen och omvärderade Moa Martinsons författarskap i sin doktorsavhandling. Hon har varit professor bl.a på Södertörns högskola, Humboldtuniversitetet i Berlin och Helsingfors universitet.
Föreläsningen är gratis och börjar kl 18.00.
Varmt välkomna!Läs mer