Allmän kurs – Sommarspåret
Vill du prova hur det är att läsa in grundskole- eller gymnasiebehörighet på folkhögskola? Behöver du ytterligare några veckor för att bli klar med redan påbörjade studier på Allmän kurs? Då ska du söka “Sommarspåret” och vara på Jakobsbergs folkhögskola i sommar.
Sommarspåret är en del av Allmän kurs. Allmän kurs vänder sig till dig som vill skaffa behörighet motsvarande grundskola och/eller gymnasiekompetens för att kunna söka vidare till högskola/universitet eller för att få ökade möjligheter att komma vidare i arbetslivet.
Sommarspåret passar dig som
-
Vill prova på hur det är att studera på folkhögskola och funderar på att läsa in grundskole- eller gymnasiebehörigheten på Allmän kurs.
-
Vill läsa på Allmän kurs kommande läsår och önskar att komma igång redan i sommar för att i augusti vara fullt redo och motiverad för vidare studier.
-
Är nästan klar med påbörjade studier på Allmän kurs men behöver ytterligare några veckor för att bli klar med omfattning eller behörigheter.
“Sommarspåret” löper under juni, juli, augusti. Under kursens gång kommer du att arbeta med olika teman och uppgifter inom behörighetsgivande ämnen, det ingår även inslag av studieteknik, hälsa, hållbar utveckling och annat spännande. Du får handledning och stöttning av våra kunniga och motiverande lärare. Du kommer att ingå i en klass där du, förutom att lära känna nya personer, kommer att vara med i spännande diskussioner, genomgångar och få nya upplevelser.
Efter sommarspåret har du möjlighet att läsa vidare på de ordinarie allmänna kurserna för behörigheter i svenska, samhällskunskap, historia, matematik, engelska, naturkunskap och religion. Där kan du tillgodoräkna dina insatser under Sommarspåret. De övriga allmänna kurserna löper under ordinarie terminstider. Har du tidigare läst på folkhögskola och är nästan klar med din omfattning eller dina behörigheter kan sommarkursen vara en väg för att bli helt klar.
Kursen är CSN-berättigad.
Målgrupp och antagning
För att kunna antas till Allmän kurs – Sommarspåret gäller att du:
-
Har avslutat grundskola eller har enstaka ämneskurser kvar på grundskolenivå.
- Är behörig i Svenska eller Svenska som andraspråk Grund
-
Vill studera tillsammans med andra och aktivt bidra till att skapa en inspirerande studiemiljö.
-
Vill lära dig mycket om samhället och andra människor genom samtal och diskussioner.
-
Är öppen för att utveckla dig själv tillsammans med andra.
-
Vill ta gymnasieexamen på folkhögskola.
Ansökan
För att söka till sommarkursen ska du i din ansökan bifoga ett personligt brev, personbevis och tidigare betyg. Vid antagningsprocessen tittar vi på dina bifogade dokument (som styrker tidigare skolgång och arbetslivserfarenhet) och på ditt personliga brev för att bedöma om kursen passar dig. Vi vill vara säkra på att du förstår vad det innebär att studera på folkhögskola och att du är beredd att ta det personliga ansvar som krävs för att utvecklas och studera tillsammans med andra. Det är mycket viktigt att du skickar med betyg och intyg som styrker vad du gjort tidigare vid ansökan (utan dessa handlingar kan vi inte bedöma din ansökan).
Antagningsordning
-
Deltagare som inte tidigare gått Allmän kurs på Jakobsbergs folkhögskola.
-
Deltagare som går på Allmän kurs på Jakobsbergs folkhögskola och som har omfattning men som behöver arbeta mer med ämnesbehörigheter.
-
Deltagare som har möjlighet att läsa sommarkursen för att komma upp i omfattning.
Kursmål
Efter kursen har du:
-
Aktivt och engagerat deltagit i undervisningen och på så sätt skaffat dig förutsättningar för att kommande läsår få flera grundläggande behörigheter.
-
Skaffat dig den motivation och de behörigheter som krävs för att söka vidare till allmän kurs år 1-2 eller 3 där du kan avsluta dina studier på gymnasienivå.
-
Lärt dig mer om dig själv och vart du är på väg med dina studier.
-
Förbättrat din förmåga att arbeta i grupp och lärt dig mer om hur du fungerar i samarbete med andra människor.
-
Fått fler perspektiv på och ökad kunskap om samhället och människorna som lever i det.
-
Lärt känna många nya människor och nya tankar, idéer och perspektiv på samhället och livet.
Kursinformation
Studietakt
100 % (9 veckor).
CSN-nivå
Gymnasienivå.
Kurstid
17 juni - 16 augusti 2024
Avgifter:
500 kr (inkluderar kaffe/té och förbrukningsmaterial).
Avgiften betalas som en bekräftelseavgift i samband med att du erbjuds en plats på kursen.
Ansökan
Bifoga till ansökningshandlingarna:
- Personbevis.
- Grundskole- och gymnasiebetyg.
- Intyg från folkhögskola eller arbetsgivare.
- Ett brev där du berättar om dig själv och varför du vill gå kursen.
Antagning
Antagningsträff:
I maj kommer du som sökt och är behörig till kursen att kallas till en informationsträff där vi berättar mer om kursens upplägg och innehåll. Där kommer vi även att göra antagningsintervjuer. Datum och tid publiceras senare.
Antagningsvillkor
Se informationstexten ovan.
Du måste vara behörig i Svenska eller Svenska som andraspråk Grund för att kunna bli antagen till kursen.
Kontaktperson
Morgan Sundell
morgan.sundell@jakobsbergsfolkhogskola.se
Mer information
» Information om ansökan och antagning
Malin Norrback debuterar med roman
Malin Norrback har gått på Jakobsbergs folkhögskolas författarskola sammanlagt i två år: grundkursen 2018/2019 och den skönlitterära projektkursen hösten 2019 samt våren 2021. Nu har hennes debutroman, Tula hem, blivit utgiven (Modernista 2024). Här berättar hon om boken och sin tid på JF.Läs mer
Jag lärde mig prata om mina texter
Sonia Hussain gick skrivkursen för skönlitterära projekt på Jakobsbergs folkhögskola hösten 2021. Nu har hennes debutroman, Borde vara tacksam, blivit publicerad (Bazar förlag 2024). Här berättar hon om boken och sin tid på JF.Läs mer
Jag älskar deadlines
Madelene Edlund gick skrivkursen för skönlitterära projekt på Jakobsbergs folkhögskola hösten 2021. Nu har hennes roman, Vi kom från Johannes, blivit publicerad. Här berättar hon om boken och sin tid på JF.Läs mer
Kvällsföreläsning om Moa & Harry
Den 4 Februari föreläser Ebba Witt-Brattström på Jakobsbergs Folkhögskola om författarparet Moa och Harry Martinson och sin bok "Vi drabbade samman med våra ödens hela bredd".
Ebba Witt-Brattström är pionjär inom den feministiska litteraturvetenskapen och omvärderade Moa Martinsons författarskap i sin doktorsavhandling. Hon har varit professor bl.a på Södertörns högskola, Humboldtuniversitetet i Berlin och Helsingfors universitet.
Föreläsningen är gratis och börjar kl 18.00.
Varmt välkomna!Läs mer
Floristernas lekfulla julutställning
I år bjuder Floristutbildningens elever in dig till en färgsprakande och oväntad tolkning av julen med temat: "Julen upp och ner". Här väntar en utställning fylld av överraskningar, humor och galenskap – en kreativ resa där traditionella julinslag får en lekfull och annorlunda twist.Läs mer