Florist
Jakobsbergs folkhögskolas floristutbildning ger dig grundläggande kunskaper som florist och passar dig som har ett stort intresse för kreativt blomsterskapande och blomsterhantverk. I utbildningen utvecklas ditt färg- och formseende och du lär dig olika tekniker för att skapa vackra och kreativa buketter, dekorationer och arrangemang utifrån olika material och växter, teman och syften.
Utbildningen är praktisk och det kommer att finnas mängder av snittblommor att jobba med under dagarna. Snittblommor ingår i kursavgiften.
För att bli en duktig florist krävs mycket övning. Utbildningen är därför praktisk och det kommer att finnas mängder av snittblommor att jobba med under dagarna. Efter utbildningen har du utvecklat din kreativitet, känsla för hantverket och fått yrkesfärdigheter som kan leda till anställning eller eget företagande. I kursen ingår bl.a:
- Blomsterlära
- Verktyg och materiallära
- Varuvård
- Färglära och skissteknik
- Materialanskaffning, med hänsyn till hållbarhet och miljö
- Binderi- och bukettekniker
- Entreprenörsskap
- Dekoration
- Formarbeten
- Begravnings- och bröllopsbinderier
- Arrangemangstekniker
- Hållbarhet och miljö kopplat till floristyrket
Floristutbildningen genomförs i Jakobsbergs folkhögskolas vackra och inspirerande 1600-talsmiljö, i vår ljusa och trevliga atelje.
Utbildningen är i huvudsak praktisk och du arbetar både enskilt och i grupp. Vår pedagogik bygger på att lärandet sker tillsammans med andra. Interaktion och samtal, både deltagare sinsemellan och med lärare, utgör en grundpelare. Du måste därför vara beredd att vara en aktiv och engagerad deltagare i kursen. Studiebesök och hemuppgifter förekommer.
Under utbildningen finns möjlighet (ej krav) att genomföra arbetsplatsförlagd praktik med handledning från skolan. Deltagaren söker själv efter praktikplats. Mer information ges vid kursstart.
När du läser på folkhögskola lägger vi stor vikt på att utveckla dig som människa genom att bidra med nya perspektiv och kunskaper utanför de rent yrkesspecifika. Det innebär att du vid några tillfällen kan få en föreläsning eller ett studiebesök som kan handla om angränsande ämnen. Samarbeten med andra kurser på skolan kan också förekomma.
Efter utbildningen erhåller du ett intyg över genomgången kurs. Närvaro i undervisningen är obligatorisk.
Kursinformation
Kurstid
Studietakt 50 procent, 20 timmar/vecka.
Undervisning två dagar per vecka, måndagar och tisdagar i ateljén på Jakobsbergs folkhögskola. Ibland förekommer studiebesök under andra veckodagar.
7 januari 2025 - 13 juni 2025
Avgifter
Kursavgift: 19 450 kr.
I avgiften ingår snittblommor och annat studiematerial, försäkring m.m.
Lunch och fikakostnad: 160 kr per undervisningsvecka.
Betalningsplan med specifikation över kurskostnaderna erhålls vid antagning.
Kursen är CSN-berättigad.
Ansökan
Du ansöker via ansök här-knappen. Begränsat antal platser. Vid urval premieras den som har störst behov av kursen. Bifoga till din ansökan ett kort personligt brev.
Efter att din ansökan mottagits får du ett besked om du fått en plats på kursen. Du tackar ja genom att betala in ett förskott på kursavgiften på 2000 kr. Resterande belopp delas upp på fyra fakturor som skickas ut efter kursstart.
Ansökan är öppen tills kursen är full.
Öppet hus
9 december 2024 kl 15.00-18.00
10 december 2024 kl 10.00-15.00.
Träffa lärare, nuvarande deltagare och besök deras floristmässa. Anmäl ditt besök till Anna Jernström.
Kontakt
Vid frågor kontakta Anna Jernström,
Telefon: 08-120 28 180
info@jakobsbergsfolkhogskola.se
anna.jernstrom@jakobsbergsfolkhogskola.se
Lärare
Malin Norrback debuterar med roman
Malin Norrback har gått på Jakobsbergs folkhögskolas författarskola sammanlagt i två år: grundkursen 2018/2019 och den skönlitterära projektkursen hösten 2019 samt våren 2021. Nu har hennes debutroman, Tula hem, blivit utgiven (Modernista 2024). Här berättar hon om boken och sin tid på JF.Läs mer
Jag lärde mig prata om mina texter
Sonia Hussain gick skrivkursen för skönlitterära projekt på Jakobsbergs folkhögskola hösten 2021. Nu har hennes debutroman, Borde vara tacksam, blivit publicerad (Bazar förlag 2024). Här berättar hon om boken och sin tid på JF.Läs mer
Jag älskar deadlines
Madelene Edlund gick skrivkursen för skönlitterära projekt på Jakobsbergs folkhögskola hösten 2021. Nu har hennes roman, Vi kom från Johannes, blivit publicerad. Här berättar hon om boken och sin tid på JF.Läs mer
Lärare i träningslära
Vi söker dig som vill ansvara och undervisa på en av Sverige mest välrenommerade yrkesutbildningar inom hälsa, kost och träning. Din huvudsakliga uppgift blir att undervisa i kurserna till personlig tränare och hälsoutvecklare vilka du kan läsa mer om på vår hemsida. Vi kvalitetssäkras av flera branschorganisationer, vår PT-utbildning är ackrediterad av Active Sweden samt EuropeActive.Läs mer
Kvällsföreläsning om Moa & Harry
Den 4 Februari föreläser Ebba Witt-Brattström på Jakobsbergs Folkhögskola om författarparet Moa och Harry Martinson och sin bok "Vi drabbade samman med våra ödens hela bredd".
Ebba Witt-Brattström är pionjär inom den feministiska litteraturvetenskapen och omvärderade Moa Martinsons författarskap i sin doktorsavhandling. Hon har varit professor bl.a på Södertörns högskola, Humboldtuniversitetet i Berlin och Helsingfors universitet.
Föreläsningen är gratis och börjar kl 18.00.
Varmt välkomna!Läs mer