• Till bloggen
  • Instagram
  • Facebook
  • YouTube
  • Twitter
  • Kontakta oss

Skapa hälsa - konst, florist

En kurs för dig som vill utforska olika konstnärliga och skapande uttryck och undersöka hur detta hänger ihop med hälsa och välbefinnande. I kursen arbetar du med olika tekniker inom bland annat måleri, teckning, florist- och blomsterhantverk, och testar olika material såsom lera och gips för att utveckla din konstnärliga förmåga och självkännedom.

Konst, florist, hälsa - utforska olika skapande uttryck och hur de hänger ihop med hälsa och välbefinnande.

Konst, florist, hälsa - utforska olika skapande uttryck och hur de hänger ihop med hälsa och välbefinnande.

Kursen passar dig som drömmer om att förgylla vardagen, vill ägna dig åt estetiska uttrycksformer och därigenom hoppas få ökad självkännedom och utveckla din hälsa. Kanske använder du kursen för återhämtning och inspiration? Eller ser den som en möjlighet att prova på flera olika skapandeformer för att senare söka en mer djupgående kurs inom ett område? Kursen bedrivs i vår kreativa och inspirerande herrgårdsmiljö två dagar per vecka. 

Kursinnehåll

I kursen kommer du bland annat att:

  • Lära känna olika material inom teckning och måleri.
  • Arbeta med hantverk genom återbruk.
  • Utforska material såsom lera och gips.
  • Lära dig mer om stress och stresshantering; ACT (Acceptance and Commitment ­ Therapy) och mindfulness.
  • Göra övningar i teckning och uppmuntras till att se saker på ett nytt sätt. 
  • Stimulera handen, tanken och skapandet genom övningar i teckning och måleri. Vad händer med tanken och det mentala när vi är fokuserade och handen skapar? 
  • Utforska vad konst kan vara.
  • Arbeta med motivation och självreflektion, individuellt och i grupp.
  • Utveckla ditt färg- och formseende. 
  • Utforska det floristiska hantverket och prova på olika tekniker för att skapa vackra och kreativa buketter, dekorationer och arrangemang utifrån olika material och växter.
  • Använda skapande som källa för återhämtning och energi. 
  • Utforska vårt behov av rörelse för välmående och hälsa, i både teori och praktik.
  • Utforska naturen som kraftkälla och som inspiration till kreativa idéer och skapandeprocesser.

Våra arbetsformer

Utbildningen är i huvudsak praktisk och du arbetar både enskilt och i grupp, såväl inne som utomhus. Vår pedagogik bygger på att lärandet sker tillsammans med andra. Interaktion och samtal, både deltagare sinsemellan och med lärare, utgör en grundpelare. Du måste därför vara beredd att vara en aktiv och engagerad deltagare i kursen.

Lärandet sker genom utforskandet av olika skapande uttryck och material, genom naturupplevelser samt genom hälsoteori och praktisk övning.

Våra lärare på kursen

Therese Jonsson Szatek är utbildad på Konsthögskolan Valand i Göteborg och har sen magisterexamen 2007 parallellt med sitt egna konstnärskap undervisat i teckning och måleri på olika konstskolor. I ateljén arbetar Therese med teknikerna blyertsteckning och akvarell och hon har ställt ut på flera gallerier och konsthallar runt om i Sverige.

Camilla Dahlin Italiener är hälsopedagog (GIH) och personalvetare (SU) och har sedan 1999 arbetat med hälsofrämjande arbete. Hon har jobbat med hälsa på alla nivåer: individ, grupp och organisation samt med alla åldrar och socialgrupper. Camilla är även utbildad i psykoterapi steg 1 med inriktning mot KBT.

Anna Jernström är utbildad yrkeslärare och beskriver sig själv som kreatör. Anna har arbetat med en mängd olika hantverkstekniker och material såsom lera, sömnad och återbruk. Hon har över 30 års erfarenhet som florist och har bl.a. drivit egna butiker och arbetat med utbildningar och kurser i floristämnen. 

Sanna Magnusson har en master i idrottsvetenskap och är utbildad hälsopedagog och lärare i idrott och hälsa på Gymnastik- och idrottshögskolan i Stockholm.  

Ansök här

Kursinformation

Kurstid

Studietakt 50 procent, 20 timmar/vecka.

Undervisning två dagar per vecka, torsdagar och fredagar, på Jakobsbergs folkhögskola. Ibland förekommer studiebesök  under andra veckodagar. 

7 januari 2025 - 13 juni 2025

Avgifter

Kursavgift: 3 150 kr.

I avgiften ingår material för att prova på olika tekniker samt kostnader för försäkring m.m. Därefter bekostar du själv det material du vill arbeta vidare med. 

Lunch och fikakostnad: 160 kr per undervisningsvecka. 

Betalningsplan med specifikation över kurskostnaderna erhålls vid antagning. Kursen är CSN-berättigad.

Ansökan

Du ansöker via ansök här-knappen. Begränsat antal platser. Vid urval premieras den som har störst behov av kursen. Bifoga till din ansökan ett kort personligt brev.

Efter att din ansökan mottagits får du ett besked om du fått en plats på kursen. Du tackar ja genom att betala in ett förskott på kursavgiften på 500 kr. Resterande belopp delas upp på fyra fakturor som skickas ut efter kursstart.

Ansökan är öppen tills kursen är full.

Kursansvarig

Vid frågor kontakta Camilla Dahlin Italiener

camilla.italiener@jakobsbergsfolkhogskola.se

Ansök här

Möt en i personalen
Sara Guldbrand Köhler

Sara Guldbrand Köhler

Handledare skönlitterär projektkurs.

Läs mer om

Senaste inläggen

Malin Norrback debuterar med roman

Malin Norrback har gått på Jakobsbergs folkhögskolas författarskola sammanlagt i två år: grundkursen 2018/2019 och den skönlitterära projektkursen hösten 2019 samt våren 2021. Nu har hennes debutroman, Tula hem, blivit utgiven (Modernista 2024). Här berättar hon om boken och sin tid på JF.Läs mer

Jag lärde mig prata om mina texter

Sonia Hussain gick skrivkursen för skönlitterära projekt på Jakobsbergs folkhögskola hösten 2021. Nu har hennes debutroman, Borde vara tacksam, blivit publicerad (Bazar förlag 2024). Här berättar hon om boken och sin tid på JF.Läs mer

Jag älskar deadlines

Madelene Edlund gick skrivkursen för skönlitterära projekt på Jakobsbergs folkhögskola hösten 2021. Nu har hennes roman, Vi kom från Johannes, blivit publicerad. Här berättar hon om boken och sin tid på JF.Läs mer

Senaste nytt

Kvällsföreläsning om Moa & Harry

Den 4 Februari föreläser Ebba Witt-Brattström på Jakobsbergs Folkhögskola om författarparet Moa och Harry Martinson och sin bok "Vi drabbade samman med våra ödens hela bredd".
Ebba Witt-Brattström är pionjär inom den feministiska litteraturvetenskapen och omvärderade Moa Martinsons författarskap i sin doktorsavhandling. Hon har varit professor bl.a på Södertörns högskola, Humboldtuniversitetet i Berlin och Helsingfors universitet.
Föreläsningen är gratis och börjar kl 18.00.
Varmt välkomna!Läs mer

Floristernas lekfulla julutställning

I år bjuder Floristutbildningens elever in dig till en färgsprakande och oväntad tolkning av julen med temat: "Julen upp och ner". Här väntar en utställning fylld av överraskningar, humor och galenskap – en kreativ resa där traditionella julinslag får en lekfull och annorlunda twist.Läs mer

  • Jakobsbergs folkhögskola i sociala medier
  • Till bloggen
  • Instagram
  • Facebook
  • YouTube
  • Twitter
  • Kontakta oss