Konstkurs – Teckning och måleri
Lär dig grunderna i måleri och teckning hos oss. Kursen är en dag i veckan i herrgårdsflygelns ateljé.
I den här kursen får du närma dig tecknaren och målaren inom dig med hjälp av olika övningar. Vi blandar teckning och måleri där vi har ett specifikt mål (tex stilleben) med friare övningar där du övar på att lyssna på dig själv och uppmuntras till att experimentera med form och material.
Kursen passar dig som vill utveckla ditt bildskapande, men kan också vara en start för dig som så småningom vill söka dig till högre utbildningar inom konst. Du behöver inga förkunskaper för att söka till oss.
Vi kommer börja med att lära känna teckningsmaterialet och dess olika egenskaper. Därifrån bygger kursen på olika moment där ditt bildskapande stimuleras så att du ska känna dig bekväm med att teckna och måla på det viset som passar just dig. Den första delen av kursen ägnar vi åt teckning och därefter närmar vi oss färgen och måleriet.
Kursupplägget bygger på gemensamma övningar varvat med självständigt arbete. Du får individuell handledning och gemensamma genomgångar där vi utbyter tankar och erfarenheter. I undervisningen står kursdeltagarens nyfikenhet, skapandeprocess och skapandekraft i centrum.
Vill du söka vidare till andra konst och designskolor finns det möjlighet att få stöd att göra arbetsprover. Vi har också möjlighet att erbjuda tid i ateljén (med vissa begränsningar) eller andra utrymmen på skolan utanför lektionstid.
Folkhögskolan erbjuder kvällsföreläsningar och gemensamma caféer på dagtid som du är välkommen att delta på.
Kursens innehåll
- Grundläggande teckningslära
- Experimentell teckning
- Kroki
- Matereial kännedom
- Seendeövningar
- Måleri
- Färgblandningsövningar
- Genomgång av olika tekniker
- Komposition
- Diskussioner, samtal och feedback
- Gemensam utställning i slutet av kursen
Mål
-
Att stimulera och utveckla ditt seende och ditt kreativa tänkande samt fördjupa dina kunskaper och färdigheter inom teckning och måleri.
-
Att bli inspirerad och fördjupa det egna bilduttrycket.
-
Att få större vana att titta på konst och diskutera bild så att du kan uttrycka dig verbalt kring ditt skapande och hur du ger feedback till andra deltagare.
Kika gärna på vår Instagram och facebook för att se vad som pågår i ateljen.
Instagram: JF_konstkurser
Facebook: facebook.com/jf.konstkurser
Lärare
Therese Jonsson Szatek är utbildad på Konsthögskolan Valand i Göteborg och har sen magisterexamen 2007 parallellt med sitt egna konstnärskap undervisat i teckning och måleri på olika konstskolor. I ateljén arbetar Therese med teknikerna blyertsteckning och akvarell och hon har ställt ut på flera gallerier och konsthallar runt om i Sverige.
Hemsida: thereseszatek.se
Instagram: Therese J. Szatek
Kursinformation
Kurstid
Studietakt 25 procent. 10 timmar/vecka.
Undervisning en dag i veckan, fredagar, i ateljén på Jakobsbergs folkhögskola.
7 januari 2025 - 13 juni 2025.
Avgifter
Kursavgift: 1 200 kr.
I avgiften ingår material samt försäkring och andra skolgemensamma kostnader.
Lunch- och fikakostnad: 80 kr per undervisningsvecka.
Betalningsplan med specifikation över kurskostnaderna erhålls vid antagning.
Du tackar ja till din plats genom att betala in ett förskott på kursavgiften på 500 kr. Resterande belopp delas upp två fakturor som skickas ut efter kursstart.
Ansökan
Bifoga till din ansökan ett personligt brev där du berättar om varför du vill gå den här kursen och vad du har för mål. Vid många sökande premieras vid urval de som inte tidigare har läst på Jakobsbergs folkhögskola.
Sista ansökningsdag 15 november. Reservplats går att söka fram till kursstart.
Mer information
Therese Jonsson Szatek
therese.szatek@jakobsbergsfolkhogskola.se
08-120 28 180
Malin Norrback debuterar med roman
Malin Norrback har gått på Jakobsbergs folkhögskolas författarskola sammanlagt i två år: grundkursen 2018/2019 och den skönlitterära projektkursen hösten 2019 samt våren 2021. Nu har hennes debutroman, Tula hem, blivit utgiven (Modernista 2024). Här berättar hon om boken och sin tid på JF.Läs mer
Jag lärde mig prata om mina texter
Sonia Hussain gick skrivkursen för skönlitterära projekt på Jakobsbergs folkhögskola hösten 2021. Nu har hennes debutroman, Borde vara tacksam, blivit publicerad (Bazar förlag 2024). Här berättar hon om boken och sin tid på JF.Läs mer
Jag älskar deadlines
Madelene Edlund gick skrivkursen för skönlitterära projekt på Jakobsbergs folkhögskola hösten 2021. Nu har hennes roman, Vi kom från Johannes, blivit publicerad. Här berättar hon om boken och sin tid på JF.Läs mer
Kvällsföreläsning om Moa & Harry
Den 4 Februari föreläser Ebba Witt-Brattström på Jakobsbergs Folkhögskola om författarparet Moa och Harry Martinson och sin bok "Vi drabbade samman med våra ödens hela bredd".
Ebba Witt-Brattström är pionjär inom den feministiska litteraturvetenskapen och omvärderade Moa Martinsons författarskap i sin doktorsavhandling. Hon har varit professor bl.a på Södertörns högskola, Humboldtuniversitetet i Berlin och Helsingfors universitet.
Föreläsningen är gratis och börjar kl 18.00.
Varmt välkomna!Läs mer
Floristernas lekfulla julutställning
I år bjuder Floristutbildningens elever in dig till en färgsprakande och oväntad tolkning av julen med temat: "Julen upp och ner". Här väntar en utställning fylld av överraskningar, humor och galenskap – en kreativ resa där traditionella julinslag får en lekfull och annorlunda twist.Läs mer